Höginkomsttagare och rika ska betala mer till samhället

Annars kommer Sverige inte bara se med hat mot staten utan konspirationsteorierna kommer bli fler men även kommer utsattheten öka.

Det militära försvaret är ett av de ämnen som debatteras i denna artikel.

Det militära försvaret är ett av de ämnen som debatteras i denna artikel.

Foto: Anders Liljestrand

Debatt2022-04-15 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har många problem som kan lösas på enklaste sätt det vill säga investeringar i samhället. Då krävs det att politiker släpper 90-talsskräcken annars kommer det inte gå att lösa de problem som finns i samhället. 

Partier och ungdomsförbund med sin härkomst på höger eller mitten kanten debatterar likadant idag gällande samhället trots att lärdomen borde vara tuffare efter 90-talskrisen. Det har rapporterats om hur Sverige fått en ökande barnfattigdom, fattigpensionärerna har blivit fler eller att fler har utförsäkrats från Försäkringskassan. I grunden ligger det en rädsla som 90-talet skapat, men som lever än idag. Det får nu vara nog med besparingar på samhället annars kommer Sverige inte bara se med hat mot staten utan konspirationsteorierna kommer bli fler men även kommer utsattheten öka. 

De senaste frågorna som varit på tapeten handlar om det svenska försvaret där regeringen har bestämt att 2 procent av BNP ska läggas på försvaret. Denna satsning skapar inte enbart jobb och möjligheter men visar hur Sverige måste investera i samhället. Denna satsning på försvaret ska betalas något sätt. Då är det rätt att de som har bättre ekonomi betalar beredskapsskatten, oavsett vad höginkomsttagare tycker så är de en del av samhället och måste bidra inte bara till det militära försvaret utan också civilförsvaret samt totalförsvaret.

Försvaret är inte den enda delen som det måste satsas på utan det handlar om att hjälpa dem som har det tuffast i samhället som fattiga, sjuka, hemlösa, arbetslösa, med flera andra grupper i samhället. Då krävs investeringar inte bantning av staten. Ett exempel är arbetsförmedlingen som föreslagits privatiseras alltmer men det som verkligheten visar på är samhället förlorar på privatiseringar av denna myndighet. t.ex. Australien som gjorde det: färre kom i arbete och staten gick ekonomiskt back. Liknande exempel finns gällande sjukvården, äldrevården, arbetsmarknaden, skolan och andra områden. 

Axplock vad samhället behöver:
höginkomsttagare ska betala mer till samhället genom progressiv fastighetsavgift (skatt),
privatiseringar av samhället stoppas,
vinster i välfärden förbjuds,
större satsning på de som är mest ekonomiskt utsatta i samhället istället för de rikaste,
statliga investeringar i samhällets skola, bostäder, arbetslösa..






 

Arbetsförmedlingens verksamhet är uppe till debatt i denna rtikel i Folkbladet.
Arbetsförmedlingens verksamhet är uppe till debatt i denna rtikel i Folkbladet.