Vi vill i denna debattartikel belysa vilka konsekvenser Socialdemokraterna i Finspång ser av en nedmonterad arbetsförmedling och den ojämlikhet detta skapar mellan olika orter.
Nedläggningen av arbetsförmedlingskontor är en konsekvens av det s.k. Januariavtalet 2019 där Socialdemokraterna fick ge vika i förhandlingar för att få till ett styre av Sverige. Vi fick ge avkall på flera punkter som går emot den socialdemokratiska ideologin. Detta också med en budget lagd av M och KD med stöd av SD.
Att dra ner på arbetsförmedlingen är kontraproduktivt ut ett samhällsperspektiv. På dagens arbetsmarknad ser vi problem med matchning mellan de arbetssökandes kompetens och den kompetens arbetsgivarna efterfrågar. Vi ser också att utvecklingen går snabbare och fler kommer att behöva lära om och lära nytt under sitt arbetsliv än tidigare.
Det behövs därför en rikstäckande aktör med ansvar för att hitta rätt person till rätt jobb i framtiden. Med en mer komplicerad arbetsmarknad behövs en helhetstänkande aktör som kan guida de arbetssökande både till de arbeten som finns och till passande utbildningar. Arbetsförmedlingens uppdrag behöver stärkas och förtydligas. Att dra ner på arbetsförmedlingen, samtidigt som man inte ger något tydligt ansvar till andra tänkbara aktörer, till exempel kommuner, riskerar att försvåra tidigare nämnda matchning, och leda till ökad arbetslöshet.
Att stänga kontor på mindre orter som Finspång skapar en ojämlikhet mellan orter. Större orter har ofta en bredare och starkare arbetsmarknad rent generellt än mindre orter. Vi vet också at det i många fall behövs ett bra samarbete mellan olika aktörer, arbetsförmedling, utbildningsaktörer, kommun och inte minst näringsliv för att få bra effekt. Detta bygger ofta på personliga kontakter och lokal närvaro.
Till detta ska läggas att de arbetssökande som bäst behöver det personliga stödet sannolikt också har svårast att ta sig till ett kontor på en annan ort av praktiska skäl. Det kan vara så enkelt att man inte har råd med busskort. Att lägga ner små lokala kontor och koncentrera verksamheten tror vi kommer att ytterligare förstärka ojämlikheten för människor som bor på en mindre ort jämfört med en större. Vi menar att det i arbetsförmedlingens uppdrag bör finnas ett jämlikhetsperspektiv. Vi anser därför att Finspång, med näst högst ungdomsarbetslöshet i Östergötland, 16 procent bör ha kvar arbetsförmedlingen på orten.