Spadar måste nu sättas i backen på flera platser i östra Sverige

Vår östsvenska region står inför allvarliga utmaningar. En av de mest uppenbara är undermåliga väg- och järnvägar, vilka dagligen påverkar östgötska företag och resenärer.

Här ser vi artikelförfattarna från Östsvenska Handelskammaren Maria Björk Hummelgren och Simon Helmér på bild. De ser ljuspunkter och förtjänster  regeringens förslag till statsbudget för 2025. Men det finns stora problem med vägar, järnvägar, skolor, energi och ungdomskriminalitet som kräver än mer tydliga satsningar här och nu, skriver Hummelgren och Helmér.

Här ser vi artikelförfattarna från Östsvenska Handelskammaren Maria Björk Hummelgren och Simon Helmér på bild. De ser ljuspunkter och förtjänster regeringens förslag till statsbudget för 2025. Men det finns stora problem med vägar, järnvägar, skolor, energi och ungdomskriminalitet som kräver än mer tydliga satsningar här och nu, skriver Hummelgren och Helmér.

Foto: Jennifer Berg, Östsvenska Handelskammaren

Debatt2024-09-28 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En annan livsviktig funktion för näringslivet är en trygg och hållbar energiförsörjning. Det saknar södra Sverige idag. Lägg därtill oron för den utbredda organiserade brottsligheten som varje dag lockar barn och unga, som borde vara i skolan och förberedas för ett gott liv i samhällsgemenskapen.

Dessa utmaningar måste politiken adressera och hantera. Vi välkomnar i regeringens budget för 2025 prioriteringen på det eftersatta underhållet av vägar och järnvägar. Samtidigt måste spadar sättas i backen för redan planerade projekt som Ostlänken, Förbifart Söderköping och andra leder mellan tongivande arbetsplatser och centrala noder i transportsystemet. Detta är viktigt också för att Sverige ska leva upp till våra försvarsåtaganden som medlemsland i Nato.

I budgeten aviserar regeringen en dryg 1 miljard kronor nästa år på energisatsningar och den gröna omställningen, som bland annat ska gå till ökade ekonomiska incitament för vindkraft och finansieringsmodell för ny kärnkraft. Gott så – om än alldeles för lite. Näringslivet efterfrågar alltid långsiktighet och energiområdet är inget undantag. Men östsvenska bolag behöver mer pålitlig, fossilfri el här och nu för att klara sin produktion och för att Sverige ska klara sina klimatmål.

Att regeringen nu lägger en mer offensiv budget med fokus på ökad köpkraft för hushållen är välkommet. Emellertid har många kommuner det tufft ekonomiskt, vilket slår mot den kommunala verksamheten där skolan står för den största utgiftsposten. Det i ett läge då skolresultaten behöver förbättras och dialogen mellan utbildningssektorn och arbetsmarknaden fördjupas. Arbetslösheten i Östergötland är högre än i övriga landet, trots det upplever många företag svårigheter vid rekrytering.

Regeringen aviserar krafttag mot organiserad brottslighet, bland annat genom ökade anslag till myndigheter för samverkan mot cyberbrott och bedrägerier. Det är en viktig satsning. Förebyggande insatser inom socialtjänst och skola är dock minst lika viktiga för att källan av nyrekryteringar till gängen ska sina.

Inom avgörande områden som infrastruktur, energiförsörjning, utbildning och säkerhet behöver skyndsam utveckling ske. Vi uppmanar politiken att se överbrygga sektorer och se helheten. Östgötska företag har framtidstro och vill växa, men då krävs strategiska offentliga investerare som skapar rätt förutsättningar – nu.