Helt galen och svekfull politik mot barn och ungdomar

Nu har förslagen om gigantiska nedskärningar på Norrköpings fritidsgårdar i stort sett blivit offentliga.

Mia Matsson (V) är ledamot i Kultur- och fritidsnämnden i Norrköping. I debattartikeln är hon och partiets gruppledare och lokala ordförande mycket kritiska till Borgerlig samverkans och SD: s besparingar på fritidsgårdarna.

Mia Matsson (V) är ledamot i Kultur- och fritidsnämnden i Norrköping. I debattartikeln är hon och partiets gruppledare och lokala ordförande mycket kritiska till Borgerlig samverkans och SD: s besparingar på fritidsgårdarna.

Foto: Privat

Debatt2024-02-07 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men beslutet tas först den 15 februari så det finns fortfarande lite tid för att påverka M, L, KD och SD. Vi anser att förslaget är helt galet och ett svek mot Norrköpings barn och unga. Detta är den största neddragningen på fritidsgårdar i kommunens historia då 9 miljoner kronor ska bort av en total budget på cirka 55 miljoner. Och då ska man minnas att de styrande partierna i sitt politiska program bara ett år tidigare lovade Norrköpingsborna att, citat: ”Utveckla kommunens fritidsgårdar med fokus på tillgänglighet…”

När det gäller Borgsmo fritidsgård i Klockaretorpet så verkar förslaget vara att gården stängs och lokalerna bommas igen. De försöker mörka detta med politikersnack om att personalen ska jobba med ”uppsökande verksamhet” istället. Men utan lokal finns det såklart ingen fritidsgård. 

Man ska komma ihåg att Klockaretorpet så nyligen som 2021 räknades som ett utsatt område av polisen. Det var kraftfulla insatser från kommunen, inklusive fritidsgården, i samarbete med föreningsliv och ideella aktörer som vände utvecklingen. 

Det verkar faktiskt som att höger/SD-styret i Norrköping har riktat in sig särskilt på att angripa Klocket. Man har lagt ner en skola, man satsar mindre på Hyresbostäders sociala verksamhet som Kunskapens Hus, man lade ner Kultur- och Fritidskontoret och nu börjar arbetsplatser, precis som vi varnade för, flyttas därifrån. Om kommunen drar sig tillbaka blir det mycket svårare för andra positiva krafter att jobba. Man kan inte lämpa över grundläggande trygghet och välfärd på ett föreningsliv som redan har det extremt kämpigt. Det är en riskfylld chansning av högern och SD med ett helt bostadsområde som nu riskerar att ramla tillbaka i en mycket negativ utveckling.

Nedläggningen av Åby fritidsgård är ett dråpslag mot orten. De ungdomarna kommer sällan att ta sig in till stan och besöka en annan fritidsgård. Vi ställer oss helt på Nattvandrarna i Åbys sida som redan kampanjar för sin fritidsgård. Tyvärr är det faktiskt en hel del stök i Åby kvällstid och föreningen har helt enkelt rätt i att "gården har räddat hur många ungdomar som helst”.  

Vi tycker också att majoritetspolitikerna borde tänka på att barnkonventionen numer är svensk lag, där står bland annat att ”barnets bästa alltid ska komma först”.

Vi hoppas att styret i dagens tuffa läge med ökande utanförskap och gängkriminalitet inte lägger ner fritidsgårdar där de behövs som mest.