Vältra inte över ansvaret på de boende i Eksund och Strandhugget

Kommunen måste stoppa planerna på att bilda vägsamfällighet för Eksundsvägen och Trostadsvägen! Det finns flera anledningar till detta.

Christian Widlund och Olle Vikmång vill inte att Norrköpings kommun ska "vältra över" ansvaret för Eksundsvägen och Trostadsvägen på en lekmannastyrelse.

Christian Widlund och Olle Vikmång vill inte att Norrköpings kommun ska "vältra över" ansvaret för Eksundsvägen och Trostadsvägen på en lekmannastyrelse.

Foto: Eva Jensen

Debatt2024-08-30 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det första är det, det enda rimliga med tanke på hur vägen nyttjas frekvent av tung trafik, till och från samhällsviktiga anläggningar och företag längs med vägen. För det andra kommer mer tung trafik att korsa vägarna när Ostlänken byggs, i och med att vägen kommer bli transportväg för servicetunnlarna som ska serva järnvägen. Ansvaret som skulle läggas på boende i Eksund och Strandhugget skulle bli omfattande och svårigheterna att ens tillsätta en lekmannastyrelse av vanliga medborgare skulle bli stor. Det är inte många som är beredda att ta på sig personligt ansvar för de risker som trafiken på Eksundsvägen och Trostadsvägen utgör. 

Eksundsvägen och Trostadsvägen förlorade sin klassning som allmän väg när dåvarande trafikverket tog beslut 1971 att inte längre vara väghållare för dessa vägar. Alltsedan dess har Norrköpings kommun varit väghållare genom att kommunen flera gånger beslutat att sköta underhållet av vägarna. 

I det politiska program som har antagits av kommunfullmäktige kan man läsa följande: ” I takt med att kommunen har växt ökar den geografi som kan anses tillhöra staden det vill säga inte är utpräglad landsbygd. Därför ska Norrköpings kommun ta ansvar för grundläggande infrastruktur även i dessa ytterområden som växt ihop med staden. Det innebär att vägföreningar/samhälligheter som senaste åren fått allt större ansvarsområden inte ska ansvara för drift av vägar och lekparker”. Kommunfullmäktige har dessutom tagit beslut om att ”Norrköpings kommun ska möjliggöra för ett helt eller delvis kommunalt övertagande av huvudmannaskapet för allmän plats och anläggningar från vägföreningar inom kommunen”. 

I ljuset av den inriktning som kommunfullmäktige har beslutat om när det gäller infrastruktur inom kommunen och med tanke på den höga grad av allmänintresse som vägarna har, anser vi att det finns all anledning att ompröva beslutet att bilda nya vägsamfälligheter för dessa vägar. Vägar som kommunen har skött i 50 år och det har fungerat bra för alla parter. Vi vill från Centerpartiets och Socialdemokraternas sida att kommunen därför tar tillbaka sin ansökan om vägförrättning till nybildad vägsamfällighet. Vi kommer därför att lägga ett nämndinitiativ om att hitta en annan lösning av huvudmannaskapet för vägen, som inte innebär att vi vältrar över ansvaret på de boende i Eksund och Strandhugget.

Karta: Eksundsvägen