Tyvärr är slagorden ett slag i luften. Budgeten är ett hårt slag mot alla dem som anser att det ska löna sig att jobba. Budgeten saknar även de reformer som skulle krävas för att återstarta svensk ekonomi men trots detta så väljer regeringen och stödpartierna att skuldsätta Sveriges medborgare med över 100 miljarder kronor.
Inför 2020 lovade regeringen att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet, facit är idag att ungdomsarbetslösheten är den högsta sedan 90-talet. Redan innan pandemin minskade arbetslösheten i alla EU:s medlemsländer utom just Sverige. Närmare 1 miljon människor lever på bidrag och över 200 000 människor riskerar att bli långtidsarbetslösa. De skattesänkningar som sägs stärka Sveriges ekonomi är tillfälliga och riktar sig inte bara till de som jobbar. Flera olika ersättningssystem omfattas nämligen också av den sänkta skatten. Enligt Riksdagens utredningstjänst leder den nuvarande höjningen av a-kassan till 40 000 färre i arbete. Att fler personer lever på bidrag och inte går till ett jobb borde inte vara något man eftersträvar och istället för regeringens politik behövs det en arbetslinje med krav och höga förväntningar. Jobbskatteavdrag, bidragstak samt ordning och reda krävs för att fler ska jobba men också för att förvalta de skattepengar som hårt arbetade människor drar in till statskassan.
Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket sa en socialdemokratisk minister en gång i tiden. Förutom det ekonomiska perspektivet så väljer januaripartierna att lägga pengar på reformer som inte borde vara prioriterade. Samtidigt väljer man att inte satsa på åtgärder som skulle göra skillnad mot exempelvis gängkriminaliteten. I budgeten missar man att ge pengar till Åklagarmyndigheten men det fanns tydligen pengar till att sponsra public service med ytterligare 100 miljoner?
Det är tydligt att det inte finns någon gemensam riktning i höstens budget utan januaripartierna har plockat russinen ur kakan. Försvaret ska finansieras med höjda skatter på alkohol och tobak. Den ineffektiva klimatpolitiken ska utökas och man ska fortsätta med byggsubventioner som inte branschen själva vill ha. När Sverige som mest hade behövt en ekonomisk politik som på riktigt skapar jobb och tillväxt och möter våra samhällsproblem levereras det istället en klassisk socialdemokratisk budget som innebär höjda bidrag.