Under våren och sommaren har man kunnat följa debatten kring nedläggningen av Träffpunkterna, nedläggningen av dagverksamheter för dementa, igångsättningen av en ofinansierad arbetstidsreform inom äldreomsorgen (delade turer) och hanteringen av domslut angående plats för en äldre person i boende.
Protesterna mot dessa beslut har visat sig genom manifestationer och framförallt genom inlägg på lokaltidningarnas insändarsidor men även i riksmedia där Norrköpings socialdemokrater och den Blåröda kvartetten uppmärksammats för deras hantering av frågorna. I den politiska hanteringen av frågan har avsaknaden av respekt för våra äldre och deras verkliga behov varit den röda tråden.
Vi inser nog att behoven inom äldreomsorgen är mycket större än det finns pengar budgeterade för. Därför hade Vänsterpartiet i sin budget en förstärkning av äldreomsorgen med 20 miljoner kronor mer än majoriteten. Tyvärr fick vårt förslag inget gehör i Kommunfullmäktige.
Vi i Vänsterpartiet tror på politiken som ett verktyg för förändring och att det inte bara är möjligt utan också nödvändigt. För det krävs också att varenda skattekrona används på absolut bästa sätt. Det är kanske dags att istället för att ställa behoven mot varandra och verksamheterna inom vård- omsorgen mot varandra, titta utanför ramarna för Vård- och omsorgsnämnden. Här måste det satsas nu! Majoriteten har ett ansvar i att välja att prioritera de äldre nu, även om det skulle innebära mindre antal festivaler, shower, broar, en liten billigare variant av Resecentrum, lite längre bort till en flygplats, etc. Det måste finnas en vilja från Lars Stjernkvist och Kvartetten att omprioritera för våra äldres skull.
Detta måste ske nu.
Äldreomsorgen är på väg mot ett underskott. Årets första fem månader visade ett minusresultat och prognosen för helåret pekar mot ett underskott på 60,0 miljoner kronor, om inget drastiskt görs nu.
Hur en kommun väljer att satsa på de äldre beror på vilket synsätt som råder. Om den växande äldre befolkningen anses liktydig med ökade kostnader blir de äldre en samhällsekonomisk belastning och då ska det fram med en åtgärdslista med besparingar. Om man i stället ser det som lönsamt att investera i mänskligt kapital kan äldre människor utgöra en resurs. Genom att fler håller sig pigga och friska längre upp i åldrarna kan välfärden öka och vårdbehoven minska. Insatser som främjar goda levnadsvanor, som till exempel, utveckling av Träffpunkterna, blir därmed ett sätt att nå positiva hälsoeffekter högt upp i åldrarna, vilket kan förebygga funktionsnedsättningar och en rad sjukdomar samt skjuta upp hjälpbehovet i form av hemtjänst eller boende.
Om det någonsin funnits något Kvartettalternativ i vård- och omsorgspolitiken i Norrköping så har det nu under denna vår havererat totalt. Vi i Vänsterpartiet jobbar med målsättningen att kunna finansiera en värdig äldreomsorg inför vårt budgetförslag 2016.