Här har Norrköping ett svart hål

En sådan tavla borde inte belasta kommunens finanser nämnvärt men det skulle säkerligen vara av intresse för många förbipasserande.

Borgsruinen borde uppmärksammas mer av kommunen; det anser W Corbelius i debattartikeln härintill.

Borgsruinen borde uppmärksammas mer av kommunen; det anser W Corbelius i debattartikeln härintill.

Foto: Eva Jensen

Debatt2022-12-13 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakom SMHI – mellan SMHI och Söderleden – finns resterna av Borgs gamla vattentorn/vattenreservoar från 1800-talet. Det är fortfarande ett ståtligt byggnadsverk även om det mesta av västra sidan är riven. 

Det vore önskvärt att det sätts upp en informationstavla som ger upplysningar om byggnaden. Tavlan skulle t ex informera om: - när, varför och av vem byggnadsverket uppfördes - att Jacob von Leesen bekostade det - mellan vilka år det var i drift - hur många hushåll eller vilka delar av stan som fick sitt vatten härifrån - varför upphörde verksamheten - varifrån togs stenen det byggdes av etc. 

Tavlan kan lämpligen fästas på den del som är kvar av den västra delen som syns bäst från cykel- och promenadvägen som går förbi där. Alternativt på den norra sidan intill den inskription som redan finns. En sådan tavla borde inte belasta kommunens finanser nämnvärt men det skulle vara av intresse för många förbipasserande varav många nog är nyfikna på det före detta vattentornet/vattenreservoaren.

 Man har också en mycket fin utsikt uppifrån tornet. En rekommendation är att platsen markeras på den karta som finns över sevärdheter i Norrköping. Då platsen ligger förhållandevis centralt kan den nås både till fots och med cykel. Avståndet till city med cykel är 10-15 minuter. Söker man på Google så finns Borgsruinen markerad men ingen information alls, med andra ord har vi ett svart hål här.