Gubbar för ett bättre klimat

Här ser vi en man vid sitt garage. Vare sig mannen eller garaget har något med debattartikelns innehåll att göra. De illustrerar enbart att det finns män och garage. Vilket är ett bärande innehåll i artikeln.

Här ser vi en man vid sitt garage. Vare sig mannen eller garaget har något med debattartikelns innehåll att göra. De illustrerar enbart att det finns män och garage. Vilket är ett bärande innehåll i artikeln.

Foto: Frida Öhman

Debatt2021-02-16 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det skaver på vårt klimatsamvete att så många män i vår ålder inte tycks ha något klimatsamvete alls, eller i vart fall gömt det långt inne i garaget! Därför vill vi nu tala om att det faktiskt finns gubbar som tar FN:s klimatorgan IPCC: s klimatrapporter på största allvar.  Naturligtvis gäller klimatkrisen hela mänskligheten. Men vi har den uppfattningen att det i synnerhet är vi västerländska gubbar som har det svårast att hantera klimatomställningen.

Det finns många sätt att hantera sin insats för klimatet. Det handlar mycket om vilka handlingar vi är beredda att göra och vad vi kan avstå från som har bäring på klimatet.  Vi kan hantera detta privatekonomiskt, i vår konsumtion, politiskt eller genom att demonstrera. Men du kanske inte vill göra en Greta och sitta med ett plakat utanför riksdagshuset? 

Ett vettigt sätt att göra en insats för klimatet är att se över hur du använder dina pengar. Med tanke på att 82 procent av världens energi innebär förbränning av fossila ämnen, som olja och, kol och gas behöver vi snarast övergå till fossilfri energi. Se över din aktier och fonder för att se om de tar hänsyn till klimatet!  Ett annat sätt är att investera i egen el med hjälp av solpaneler: kanske bli du först med det i kvarteret? Allt fler svenska villaägare har upptäckt att det är en riktigt smart investering. Har du inget tak att sätta solpaneler på så kasta ett öga på ETC el och Trines hemsidor där det finns andra sätt att investera i solpaneler. Så vad säger du? Är det inte på tiden att du kommer ut från garaget som en klimatmedveten gubbe!