Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gröna året är här nu

Debatt2016-09-05 13:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstterminen kör igång och nu startar skolköken i Norrköping upp sina verksamheter. Vad som tillagas har enorm betydelse för miljön, klimatet och skolbarnens framtida hälsa. Vår uppmaning till kommunpolitikerna är därför: Se till att det serveras växtbaserat som standard med fokus på grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, bär, nötter, frön och byt ut komjölken mot havremjölk.

Skolor som satsar på vegetarisk kost istället för dyra animalier sparar pengar som kan användas till att köpa in bättre råvaror vilket höjer kvalitén på maten.

Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling, VRHU, uppmanade nyligen till politik för kraftigt minskad köttkonsumtion, där upphandling av mat är ett synnerligen viktigt verktyg. VRHU vill se konkreta åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser från produktionen av animalier och som minskar konsumtionen av de animalieprodukter som har mest negativ påverkan på klimatet, miljön och hälsan. Dit hör i högsta grad kött från idisslare och mejeriprodukter.

FN:s generalförsamling har av miljöskäl deklarerat att 2016 är det internationella året för baljväxter. Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött i form av koldioxid från nedhuggen skog, metangas från kornas magar och dikväveoxid från gödsel. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo. Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att servera bönor än att servera nötkött.

Livsmedelsverket rekommenderar en minskad animaliekonsumtion och mer frukt och grönt på svenskens tallrik för hälsans och miljöns skull. Deras tallriksmodell består av tre delar. Första delen utgörs av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken ska fyllas med livsmedel från denna grupp. Den andra delen består av potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den tredje och minsta delen är avsedd för proteinrika baljväxter eller animalier. Alltså, animalier kan ersättas med bönor, linser och ärter.

Den mest kostnadseffektiva lösningen för skolorna i Norrköping att erbjuda eleverna både miljövänlig och nyttig kost är ersätt det dyra köttet med billiga baljväxter och byta ut komjölk mot havremjölk som standard.