Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gränsen för vindkraftsbuller går vid en diskmaskin

Nils Ringborg är talesperson för Holmens vindkraftsprojekt som kritiseras i dagens debattartikel.

Nils Ringborg är talesperson för Holmens vindkraftsprojekt som kritiseras i dagens debattartikel.

Foto: Fredrik Sandberg/Susanna Beskow Norgren

Debatt2020-11-27 09:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi Norrköpings- och Finspångsbor har senaste veckorna uppmärksammats på Holmens planer att ansöka om bygge av vindkraftindustri i Näkna, Rodga, Sörsjön, Simonstorp, Kalbo, Lindalen, Magnehult, Igelfors och Grytgöl. 

Vindkraftverk är störande på flera sätt. Buller är oftast det mest besvärande för människan och är kopplad till ökad stress. I de föreslagna områdena bor tusentals människor som kommer direkt att påverkas. Ljud alstras främst i yttersta cirkeln av kraftverkets tre vingar. Vingarna som planeras är större än tidigare byggt och är 90 meter långa.

Det hörbara ljudet från vindkraftverk tillåts många gånger dimensioneras till max-volym på 40 dBA där människor bor. Det motsvarar ljudet från en diskmaskin på några meters håll. Känsligheten för den typen av störande ljud varierar mellan individer. De allra flesta av oss vill själva bestämma när diskmaskinen går eftersom den anses störande. Enligt gällande översiktsplaner är stora delar av projektet förlagt inom så kallad tyst område. Det är en unik miljö där bakgrundsbuller saknas. Ett onaturligt ljud kommer att uppfattas mer störande än till exempel i en stad eller vid en motorväg. Där finns det redan ett högt bakgrundsljud, som ofta är högre än ljudet från vindkraftverk.

Det lågfrekventa ljudet och infraljudet har den egenskapen att det färdas långt, upp till flera mil. Det tar sig effektivt genom många material. Det är inte heller ovanligt att ett hus kan bli en resonanslåda och förstärka effekten inomhus. De stora vingarna, genererar ett pulserande infraljud som påverkar innerörat även om man inte uppfattar det som ljud. 

Människor är olika känsliga för infraljud. Besvär som sömnstörningar, huvudvärk/migrän, tinnitus, högt blodtryck, hjärtinfarkt, depression och ångest anses ha kopplingar till infraljud. Idag saknas det långtidsstudier som styrker att vindkraftverk inte påverkar hälsan negativt. De närboendes hälsa med daglig exponering riskerar att bli ett storskaligt experiment. Det finns en studie i Finland som indikerar att den negativa hälsoeffekten av infraljud avtar först på avstånd med 15 kilometer. Danmark, som har mycket vindkraft, har nu beslutat att riva en stor andel av de landbaserade verken på grund av bland annat störande ljud för människan. Norrköpings och Finspångs kommuner är än så länge nästan ”vita fläckar” i Sveriges vindkraftskarta. Det kan visa sig att kommuner som är långsamma i den snabba ”vindkraftsutvecklingen” har den bästa omsorgen för kommunens invånare.