Glöm inte bort att de små hänger ihop med de stora

I Folkbladet (11 mars) deklarerar Tomas Tekmen, Eva-Britt Sjöberg och Eva Moberg (KD) att de inom kulturen vill satsa mer på mindre, ideella aktörer.

Pia Kronqvist är vd för Scenkonst Öst och en av skribenterna som idag replikerar på ett tidigare inlägg från Kristdemokraterna i Norrköping.

Pia Kronqvist är vd för Scenkonst Öst och en av skribenterna som idag replikerar på ett tidigare inlägg från Kristdemokraterna i Norrköping.

Foto: Mats Bäcker

Debatt2022-03-23 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är utmärkt och glädjande. Att, som artikelförfattarna föreslår, göra det genom att skära ned på kommunens anslag till institutioner som Norrköpings Symfoniorkester skulle få motsatt effekt. 

Norrköpings kulturliv sticker ut: Föreningar, privata aktörer som Crazy Pictures och Ståhl Collection, Kulturnatten och Augustifesten och konstnärliga utbildningar på De Geergymnasiet och Marieborgs folkhögskola.Och så finns ett unikt kluster av institutioner som till exempel Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester. Detta skapar ett främjande kulturklimat med en potential som har få motsvarigheter.

Artikelförfattarna glömmer att Scenkonst Öst, där symfoniorkestern och Östgötateatern ingår, fungerar som ett kulturellt nav i nära samverkan med det omgivande kulturlivet. Förutom de 179 anställda, varav flera också är aktiva inom det fria kulturlivet och inom skola och utbildning, skapar Scenkonst Öst arbete åt fria konstutövare motsvarande nästan 500 heltidsanställningar per år. Att detta skapar underlag åt hotell- och restaurangnäringen samt teknik- och transportsektorn säger sig självt. Scenkonstinstitutionerna är alltså en viktig del av jordmånen som behövs för att också det fria kulturlivet ska kunna växa. Mer pengar till det fria kulturlivet är en utmärkt investering. Men om medlen tas från de professionella verksamheterna riskerar satsningen att hindra kulturlivets tillväxt i stället för att främja den.