Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ge polisen fler verktyg

Zonförbud. Andreas Norlén (th) - här tillsammans med poliserna Jonas Wickberg och Jonas Forssén och M-ledaren Anna Kinberg Batra - vill ge polisen fler verktyg.

Zonförbud. Andreas Norlén (th) - här tillsammans med poliserna Jonas Wickberg och Jonas Forssén och M-ledaren Anna Kinberg Batra - vill ge polisen fler verktyg.

Foto: Carolina Nilsson

Debatt2017-03-27 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många platser runtom i Sverige upplevs som otrygga. Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde och det finns områden där kriminella gäng har tagit över. Samtidigt går polisen på knäna och blåljuspersonal möts av kränkningar och attacker. Den utvecklingen måste brytas.

Det kräver en synlig och närvarande polis. Vi moderater driver på för minst 2 000 fler poliser – med högre lön – och skärpta straff.

Det är också tydligt att det på vissa platser behövs skarpare insatser. Den som på olika sätt skapar otrygghet ska konfronteras – snabbt och tydligt. Den som begår brott ska lagföras. Vanliga laglydiga medborgare ska inte få lida för några få personers oacceptabla beteende.

Redan i dag kan poliser ingripa mot enskilda personer utifrån vad situationen kräver, men polisen behöver få större möjlighet att förbjuda de som skapar otrygghet på vissa platser från att vistas där.

Moderaterna vill därför införa möjligheten att utdela zonförbud. Ett zonförbud innebär ett förbud för den, som är kriminell eller har uppvisat ett särskilt otrygghetsskapande beteende, att befinna sig i ett bestämt område inom en radie om 500 till 1 000 meter från den plats där beteendet ägt rum, till exempel ett torg eller köpcentrum. Motsvarande lagstiftning finns sedan flera år i Danmark.

Zonförbud kan gälla någon som dömts för till exempel narkotikaförsäljning, men kan också bli aktuellt vid beteenden som att medvetet skrämma förbipasserade. Polisen ska direkt kunna meddela zonförbudet – som börjar gälla omedelbart och därefter i högst i tre månader. Överträdelse av ett zonförbud ska vara straffbelagt. Samtidigt är det viktigt att rättssäkerheten upprätthålls och zonförbudet ska därför kunna överklagas till domstol.

Alla i Sverige ska kunna känna sig trygga – oavsett var man bor eller var man befinner sig – och därför behöver polisen ännu fler och bättre verktyg för att lyckas med sitt viktiga arbete.

Läs mer om