Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gärna ryggdunkar men först rejält bättre villkor

Världshälsoorganisationen WHO har utsett 2020 till ”Sjuksköterskans år” .

Florence Nigtingale föddes för 200 år sedan. För att uppmärksamma minnet av den berömda sjuksköterskan har WHO utpekat 2020 till "sjuksköterskans år."

Florence Nigtingale föddes för 200 år sedan. För att uppmärksamma minnet av den berömda sjuksköterskan har WHO utpekat 2020 till "sjuksköterskans år."

Foto: Okänd fotograf

Debatt2020-05-15 09:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dels eftersom det är 200 år sedan Florence Nightingales födelse och dels därför att sjuksköterskans betydelse har satts i blixtbelysning under den pågående Coronapandemin. 

Tacksamheten och kärleken våra medlemmar nu får av patienter, anhöriga och samhället är rörande. De får inte bara applåder utan också hemgjord skyddsutrustning, mat, sång, teckningar, blommor och en mängd andra gåvor. Politikerna tävlar om att komma med förslag som gagnar våra medlemmar. Statsministern och till och med kungen har uttryckt sitt varmaste tack. Det är fint att se, samtidigt som det är olyckligt att det ska krävas en pandemi för att vårdens organisering, kompetensförsörjning och arbetsvillkor ska få den uppmärksamhet som den behövt så länge. 

På sjuksköterskans dag 2020 står sjuksköterskorna axel vid axel, i de masker och visir som deras arbetsgivare kunnat skaka fram, och känner stor yrkesstolthet - men också sorg. Tankarna går till de patienter och de tusentals kollegor som drabbats världen över. Många svenska sjuksköterskor har smittats i tjänsten och en del har själva behövt intensivvårdas. En sjuksköterska i Stockholm som arbetade med att vårda Covid 19- patienter har förlorat sitt liv. Det är djupt tragiskt och helt oacceptabelt, och det är på henne, hennes familj och hennes kollegor alla tänker idag.

Vi förväntar oss att politiker och arbetsgivare tar lärdom av coronakrisen och ger sjuksköterskor rätt förutsättningar. Alla landets 21 regioner har brist på specialistsjuksköterskor och det är inget nytt problem. Efter att vi klarat denna prövning så behöver vi se stora förbättringar av sjuksköterskors möjligheter till löne- och kompetensutveckling, specialisering, att få utvecklas som chef och ledare, och att kunna arbeta som sjuksköterska och ändå ha balans mellan jobb och fritid. 

Ny statistik från Universitets- och högskolerådet visar en rekordökning av ansökningar till sjuksköterskeutbildningen under våren 2020, 34 procent. Våra medlemmar ser fram emot att välkomna och handleda dessa nya kollegor när de kommer ut på arbetsmarknaden om tre år. Och då är det upp till bevis för politiker och arbetsgivare om man lyckas behålla de nya. Vad tänker Region Östergötland och kommunerna i länet göra för att bli bättre arbetsgivare och rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor som stannar? Ge gärna ryggdunkar, men först rejält förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor.

Karta: Vårdförbundet