Fyra frågor till SD: s Richard Jomshof

Debatt 4 april 2021 10:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen var det dags för SD att bekänna färg, när deras partisekreterare Richard Jomshof i SVT:s 30 minuter blev utfrågad av Anders Holmberg. Först handlade det om samröre med Polen och Ungerns som det sägs att SD skulle ha haft och i alla fall på lägre nivå. Att partiledningen uttryckts sig positivt till Ungerns Viktor Orban är i alla fall klart vederlagt och Jomshof fann det berömvärt att ungerska folket blivit tillfrågat om de vill ha massinvandring eller inte. Likaså att Orban följt folkets vilja att säga nej till massinvandring och stängt landets gränser fann Jomshof beundransvärt.

Då frågar jag SD om också det hade varit beundransvärt om alla länder inom EU hade agerat på samma sätt? Det var fråga nummer ett. Fråga nummer två är om det också är beundransvärt att bryta mot gällande fördrag som manar till samverkan inom unionen i stället för splittring? Om svaret är jakande vad gäller dessa två frågor är min tredje fråga hur vi i ett sådant läge skulle hanterat alla de människor som kommit in över EU:s gränser och därmed befann sig i ett ingenmansland. Skulle vi betraktat dem som icke existerande trots att de reellt fanns och är detta i enlighet med SD:s ideologi? Svar önskas!

I programmet diskuterades också Jomshofs uttalande om att "islam är en vedervärdig religion." Jomshof svarade att han i det sammanhanget menade islamism och inte islam. Men ända fortsatte han att tala om islam och att lyssnarna själva borde inse att han ändå menade islamism. Så frågan nummer fyra är varför Jomshof envisas med att säga islam när han säger sig mena islamism? Svar önskas!

 


Ämnen du kan följa