Futsal är inte fotbollsträning inomhus

Här en bild från en internmatch i herrlandslaget i futsal.

Här en bild från en internmatch i herrlandslaget i futsal.

Foto: TT

Debatt2021-11-07 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nationalsporten fotboll och dess organisationer omfamnar tre olika etablerade idrotter – fotboll, futsal och beachsoccer. Traditionellt har fotbollen dominerat, medan futsal bedöms ha en stor utvecklingspotential för alla grupper – barn, ungdomar och vuxna. Den stora skillnaden mot fotbollen är att det inte finns föreningar som äger och disponerar sina anläggningar. Vi har dessutom en del unga föreningar som behöver stöd av olika slag, bland annat hur man söker tider i hallar.

Här är vi framför allt beroende av att kommuner jämställer futsal med andra inomhusidrotter så att vi kan förvalta och ta tillvara det ökande intresse som finns att utöva sporten futsal. Inom futsal når vi dessutom ännu bättre upp till mål om inkludering och mångfald än många andra traditionella inomhusidrotter. Mellan 400 och 500 föreningar bedriver futsal i Sverige och fler kan det bli. 

När landslagsverksamhet och seriematcher nu visas i media växer intresset dag för dag. Nyligen kunde vi se det svenska damlandslaget i tv när man försökte kvala in till EM-slutspelet i futsal. Intresset kommer garanterat att växa framöver. Vi kan skönja en liknande utveckling som innebandyn gick till mötes när den blev accepterad som en attraktiv och etablerad idrott.

Östergötlands Fotbollförbund ser att föreningar har svårt att få halltider och kanske är det så att beslutsfattare betraktar futsal som fotbollsträning inomhus? Vi vill att futsal blir en accepterad idrott på samma grunder som andra inomhusidrotter och att halltiderna ska fördelas på ett likvärdigt sätt. Vi vädjar därför till alla kommuner: hjälp oss att jämställa alla futsalföreningar och föreningar som deltar i futsalens seriespel med alla andra prioriterade inomhusidrotter. 

Förhoppningsvis kommer vi inför nästa säsong att få till halltider i alla kommuner så att futsalen kan växa. ÖFF har den här säsongen runt 70 lag i seriespel. Vi vet dock att med möjligheter att få tränings- och matchtider inomhus på samma villkor som till exempel handboll, innebandy, basket och volleyboll – så kan vi snart ha dubblat den siffran. Personligen tror vi att vi kan tredubbla antalet lag i seriespel på några år. Under förutsättning att vi får hjälp att få till regelverk / fördelningsprinciper som ger oss tider i hallar. Här kommer vi väldigt gärna ut till kommuner för träffar med ansvariga och tar i så fall med oss mer information om futsal och sportens stora potential att växa.