Den har drivits fram av Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna av i grunden ideologiska skäl. Louis de Geer har länge varit en central plats för konserter, evenemang och konferenser i Norrköping. Här har en bredd av kulturuttryck fått ta plats, från storslagna symfonikonserter till kulturskolan, musikklasser, estetgymnasiet, och smalare, lokala evenemang. I den nya driftsstrukturen blir dynamiken på Louis de Geer annan.
Vinstmaximering blir primärt mål. Att visa upp och stimulera kulturell bredd och spets får stå tillbaka. I avtalet står det till exempel att symfoniorkestern SON kan behöva flytta en planerad konsert från Louis de Geer till annan lokal om det är av “ekonomisk vikt” för kommunen. Risken att mindre, men viktiga, kulturuttryck marginaliseras är tydlig. Det vore en förlust för hela Norrköping.
Hyresavtalen är också orättvisa. Avtalet som tecknats mellan Norrköpings kommun och SON innebär en hyreshöjning på hela sex miljoner kronor för SON, och landar på en årshyra på över 17 miljoner kronor. De nya privata ägarnas hyra är endast fem miljoner, alltså mindre än en tredjedel av SONs. Kommunledningen har gått med på en affär där köparen ges minimal ekonomisk risk på skattebetalarnas bekostnad.
Som tidigare debatterats så finns det en betydande risk att bolaget säljs vidare i framtiden, utan att kommunen har rätt att köpa tillbaka verksamheten. Konsekvenserna av detta har vi tyvärr sett på olika håll i landet, även om det förstås vore än värre om även byggnaden såldes - vilket allmänhetens och våra politiska protester hjälpt till att hindra. Borgerlig samverkan pekar på att kommunen har vetorätt vid vidareförsäljning av driftbolaget. Men förköpsrätt, något som avtalet inte innehåller, är starkare än någon konstruktion om veto, och särskilt i situationer där det kan uppstå dispyt om vetot. Denna brist i avtalet är djupt oroväckande och visar på en bristande förståelse för betydelsen av att långsiktiga perspektiv för centrala kulturinstitutioner.
Försäljning av driften av Louis de Geer behöver inte vara av ondo. Detta är viktigt att understryka. De nya ägarna Elite Hotels of Sweden AB är ett väletablerat företag som vi har stor tilltro till. En privat aktör kan tillföra nya perspektiv och utveckla verksamheten på ett sätt som är bra både för företaget och för Norrköpings invånare. Det kan ge nya förutsättningar för innovation, och även bredda utbudet av kultur. Men den affär som nu har gjorts uppfyller inte de kriterierna.
Istället framstår denna försäljning som ett hastverk, mer styrd av ideologiska övertygelser än av en genomtänkt strategi som ser till kommunens identitet och behov, framtida utveckling och ekonomi.
Försäljningen av driftbolaget Louis de Geer är ett svek mot Norrköpings invånare. Risken för negativ påverkan för SON och en försvagning av vårt breda kulturliv är stor. Det är nog nu. Vi behöver få stopp på politiska beslut som äventyrar vår kultur och framtid. Vi måste stå upp för en långsiktig och inkluderande kulturpolitik som sätter invånarnas intressen främst. Norrköping förtjänar en framtid att längta till. Fullmäktiges folkvalda politiker har en chans att säga nej till försäljningen på måndag!