- Jag äter kött fyra till fem gånger i veckan, sa Gustav Fridolin i Morgonstudion i SVT utan att skämmas. Sedan sa Fridolin att det är jättebra att skolorna växlar över till mer svenskt kött, lokalt kött och ekologiskt kött. Antagligen satte många miljöpartister morgonkaffet i halsen över Fridolins klimatokunnighet. Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo. Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött. Ingen som helst klimatskillnad görs mellan svenskt, närproducerat eller ekologiskt kött. Det råder sannerligen ingen brist på antagna MP-kongressmotioner till stöd för minskad köttkonsumtion. Men i regeringsställning har partiet inte satsat en enda krona på att minska den. Tvärtom, regeringens nya livsmedelsstrategi, som sträcker sig till 2030, syftar till att öka svensk animalieproduktion genom flexiblare djurskyddsregler. Det är ett allvarligt svek mot partiets gräsrötter. Köttnationalism är ett otyg. Vi kommer inte tillrätta med djurhållningens miljöpåverkan genom att vare sig köpa svenskt kött, närproducerat kött eller ekologiskt kött. Miljöpartiet behöver en tydlig politisk vision om ett vegetariskt samhälle och språkrör som klarar av att kommunicera det.
Fridolin okunnig om kött
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.