Den pågående regeringskrisen skjuter kanske frågan i sank. För allt vad vi vet nu så finns det dock ett konkret utredningsförslag om fri hyressättning i nyproduktionen som ska ut på remiss. Fastighetsägarna ska få avtala den hyra de vill, sen ska hyran höjas med konsumentprisindex. För befintliga lägenheter ska hyran förhandlas årligen enligt dagens system. Ombyggnad från lokaler till hyresrätter ska räknas som nyproduktion.
Självklart är det yttersta syftet från tillskyndarna att det ska bli fri hyressättning också i det befintliga lägenhetsbeståndet. Det bidrar säkert till att Hyresgästföreningen och V är hårt emot förslaget. Men även om man tror att detta är enda steget finns en del att betänka. Inte minst viktigt: Vad kommer det att betyda för stadsmiljön?
Ombyggnad av lokaler till bostäder kan vara en bra idé. Här i Norrköping har det blivit fint på flera håll då klassiska fabrikslokaler med stora fönster byggts om. Men ibland kan det vara svårt eller omöjligt att få till en fullgod bostadsmiljö med öppningsbara fönster mot det fria, uteplats och förråd. Om lagen om fri hyressättning tolkas som någon sorts frikort att göra vad som helst kan det också bli hur tokigt som helst.
"Nyproduktion": Själva ordet nyproduktion anknyter till gammalt tänk. Statskommunala bostadslån avsåg oftast nybyggnad. Efterkrigstidens rivningsraseri initierades av staten. Då tappade Sverige massor av kulturellt kapital och blev fattigare som kulturnation. Landet miste hundratusentals lägenheter som idag hade varit åtråvärda.
"Nyproduktion" låter som att bygga nytt på obebyggd mark. Men dagens byggande sker oftast som förtätning, eller rivning och nybyggnad. Befintliga miljöer påverkas väldigt mycket.
Idag kan en fastighetsägare som vill höja hyran rejält tillgripa det som pejorativt kallas lyxrenovering. Det vill säga ändra så mycket att hyrorna helt kan omförhandlas. Men det är ändå en förhandling, och hyresgästföreningen och hyresnämnden kan hålla emot.
Nyproduktion ger friare tyglar. Genom att riva och bygga nytt kan man bli av med sina hyresgäster, få nya som kan betala mer och få automatiska hyreshöjningar i takt med inflationen. Just nu är inflationen låg. Men den kan utvecklas hur som helst inom de tidsperspektiv som gäller för hus.
Då man river och bygger nytt måste det nya bli hårdare exploaterat för att täcka fastighetsförvärv och rivning. Hård exploatering slår ofta fel, som i Stockholm där barnen i nyproduktionen hänvisas till solfria innergårdar eller t o m upp på taken för att få lite ljus på sig.
Från hyresgästsynpunkt är detta förstås inte bra. Men också kommunerna och de som bor i villa eller bostadsrätt har anledning att fundera på vad om händer om befintliga bostäder tas bort och ersätts med nya i en högt exploaterad miljö. Och fundera på om det är bra att radera ännu mer av sin historia för att få nya blanka historielösa hus.
Ett sätt att förebygga detta är att ändra i den föreslagna lagtexten. Skriv så här i första paragrafen, mitt tillägg i fetstil:
I denna lag avses med nyproduktion en lägenhet som har färdigställts den 1 juli 2022 eller senare. Den får inte ha bildats av utrymme som omedelbart före färdigställandet till någon del använts som bostadslägenhet eller genom att en befintlig fastighet med bostadslägenheter rivits för att ge plats för nyproduktion.
Låter tillägget slarvigt och ogenomtänkt? Jajamän, det stämmer. Men det är varken slarvigare eller mer ogenomtänkt än utredningen om fri hyressättning i nyproduktionen.