Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från början har det mesta av det bästa varit idéburet

Här ser vi Anita Jernberger i röd tröja till höger på bilden som är tagen i Norrköping vid en liberal sammankomst som i övrigt saknar samband med innehållet i artikeln.

Här ser vi Anita Jernberger i röd tröja till höger på bilden som är tagen i Norrköping vid en liberal sammankomst som i övrigt saknar samband med innehållet i artikeln.

Foto: Liberalerna Norrköping

Debatt2020-12-15 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under hösten 2015 när migrationsströmmarna var som mest intensiva, så gjorde det offentliga allt man förmådde för ett humanitärt mottagande, men det var de idéburna organisationerna som stod på tågperronger med förnödenheter till de asylsökande. På detta sätt har det offentliga och det idéburna länge kompletterat varandra. Och i många fall, som i exemplet ovan, har idéburen sektor närmast varit räddare i nöden. 

Den idéburna sektorn ofta varit vaggan för många av de samhällsinnovationer som vi idag tar för givna som självklara välfärdsverksamheter. Listan är lång, imponerande och tankeväckande.

Ett urval:

Apotek

Demensvård

Folktandvård

Färdtjänst

Hörselvård

Mödravårdscentral

Sjuksköterskeutbildning

Syncentraler

Listan kommer från webbplatsen socialforum.se. Idag är många av verksamheterna som rabblades upp självklara inom den offentliga sektorn.

Titta åter på listan och låt oss så ställa frågan: vilka andra sociala innovationer kommer Idéburen sektor att vara grogrund för i framtiden? Idéburen sektor når med sina känselspröt in i samhällets alla vinklar och vrår, De uppfattar tidigt förändringens vindar och känner av det samtida samhällets behov. Här finns mycket att vinna genom en ömsesidig samverkan mellan ideella föreningar och den offentliga sektorn. 

Idag finns en rad samarbeten mellan länets föreningar och Region Östergötland. Ett exempel är partnerskapet med Novahuset, som handlar om att stödja personer som varit utsatta för sexuella övergrepp. Ett annat välkänt exempel för Norrköpingsbor är de Röda Korset-värdar som hjälper patienter med olika spörsmål på Vrinnevisjukhuset. En samverkan som vi hoppas på framöver är att öppna upp för volontärer från frivilligorganisationer att bistå i sjukvården som medmänsklig och social stimulans till långtidsinliggande patienter som önskar.

Samverkansprojektet MoBil är ytterligare en annan form av samarbete där Studiefrämjandet, RF-SISU och Friluftsfrämjandet gått samman i ett treårigt projekt. Med beviljade medel från Allmänna Arvsfonden ska de främja en hälsosam livsstil i utsatta områden. Tillsammans kommer de att paketera friluftsaktiviteter och utbildningsinsatser på helt nya sätt för både vuxna och barn. Överenskommelsen har Region Östergötland i dagsläget tecknat med ett 40-tal organisationer inom den idéburna sektorn - ett handslag för att tillsammans nå samhällsutveckling med nya lösningar. Vi har bara gläntat på dörren. Visst är det spännande vad mer som gömmer sig där?