Frågan är om stockholmare ens är människor?

På Orust är rättvisa det viktigaste av allt. Att deras underbetalda tjejer ska jobba som pigor åt rika storstadsbor och inte få sommarsemester medan storstadsborna latar sig och sprider covid-19, det är inte rättvist! Vems rättvisa? På Orust gäller att den som alltid bott på platsen har företräde.

Fiskeläget Mollösund på Orust hade 959 invånare för hundra år sen. Nu finns ca 200 fast boende men desto fler sommargäster.

Fiskeläget Mollösund på Orust hade 959 invånare för hundra år sen. Nu finns ca 200 fast boende men desto fler sommargäster.

Foto: Wikimedia Benreis at wikivoyage shared.

Debatt2020-05-02 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Orust, flera västkustkommuner och Värmdö slår nu bakut mot att tillhandahålla hemtjänst åt sommargästerna. Dessa blir jättearga och JO-anmäler.

Hur tänker Orust? På Orust är rättvisa det viktigaste av allt. Att deras underbetalda tjejer ska jobba som pigor åt rika storstadsbor och inte få sommarsemester medan storstadsborna latar sig och sprider covid-19, det är inte rättvist! 

Vems rättvisa? På Orust gäller att den som alltid bott på platsen har företräde. Och då ser man långt, långt tillbaka i tiden. 

Solidaritet med svenskarna? Orust blev ju svenskt ganska nyligen, 1658, och det tar tid att vänja sig. Rättvisan gäller den närmsta bygden. Fiskelägena levde på vad havet gav. Inne på ön drog man sig fram med jordbruk. Kommunalrådet i centralorten Henån ser inte på läget på samma sätt som konferensarrangören Petersons krog på Härmanö. Utan gäster inga pengar och då får man inte vara för sparsmakad. 

I botten finns känslan av att vara missgynnad landsort. Skatten är högre.  Stadsbor har köpt upp husen i fiskelägenas till priser som de egna inte mäktade med. Trafikverket stänger ner belysningen på vägarna. Telia klipper ner telefonernas kopparnät. De som inte har mobilmottagning får skylla sig själva för att de bosatt sig så dumt. I fiskelägena funkar ju mobiltelefonerna bra! 

Till bilden hör motsättningen mellan Göteborg och Stockholm. Göteborgarna tror att stockholmarna tycker illa om dom. Så är det inte alls, stockholmarna är bara ointresserade av Göteborg. Men det skaver! Minns Göran Johansson som fick ont i hela kroppen om han måste ringa 08.

Värmdö ingår ju numera i Storstockholm. Ändå finns gamla motsättningar kvar. Värmdöborna levde på fiske och jordbruk medan en stockholmsk välbärgad klass byggde fritidshus där. Nu klarar inte Värmdö att hålla med hemtjänst åt sommargästerna. Värmdö måste enligt lag ställa upp, men anser att nöden inte har någon lag. Och vägrar. 

Var finns Norrköping i den här bilden? Någonstans mitt emellan. Många åkte hellre västerut till Göteborg för högre studier än norrut mot Stockholm. Här finns fritidshus som ägs av utsocknes, men också Norrköpingsbor som har fritidshus på västkusten. 

Här roar de sig stockholmarna. Innan de - kan man tänka - åker till Orust för att få lite distans.
Här roar de sig stockholmarna. Innan de - kan man tänka - åker till Orust för att få lite distans.
Karta: Mollösund