I samband med mordet på den franske läraren, Samuel Paty, som hade visat Mohammedkarikatyrer för sina elever under en lektion om yttrandefrihet, har dessa karikatyrer återigen blivit en brinnande fråga. På ena sidan står yttrandefriheten och på andra sidan respekten för islam och dess profet Mohammed. De muslimer som är upprörda, är det på grund av att de är övertygade om att man inte får avbilda Mohammed, enligt Islam, och att karikatyrerna förlöjligar religionen och dess profet. Är det verkligen så?
För några år sedan var jag i Bryssel, där jag köpte boken ”Mahomet”(Mohammed), för att skaffa mig kunskaper om profeten. På omslaget finns en bild av Mohammed som målades i slutet av 1400-talet. I mitten av boken finns det flera bilder som gestaltar profeten. Den äldsta är från mitten av 1400-talet. Om man Googlar så hittar man enkelt fler äldre bilder av Mohammed. Den äldsta, som jag har hittat, är från början av 1300-talet. Alla bilder är målade av muslimer och berättar om profetens liv.
Detta visar att det är tillåtet enligt Islam att gestalta Mohammed och anledningen till det är att han är en människa. Det är bara Gud som inte kan eller får gestaltas eftersom han, enligt Koranen, är ett högre och odefinierbart väsen.
Jag har tittat på några karikatyrer från «Charlie Hebdo». En av dem gestaltar Mohammed som tar sig för pannan och säger «C’est dur d’être aimé par des cons!» (Det är tufft att bli älskad av idioter). I en annan karikatyr står Mohammed på knä och kommer att bli halshuggen av en islamist. Mohammed säger « Je suis le prophète abruti!» (Jag är profeten, idiot!) och islamisten svarar « Ta gueule infidèle!» (Håll käften, din otrogne!)
Mohammedkarikatyrerna har inte för syfte att förlöjliga profeten eller Islam, men vill ifrågasätta legitimiteten inom islam för det fega och förskräckliga våld som de våldsbejakande islamisterna gör sig skyldiga till.
Jag är övertygad om att om dessa terrorister hade varit kristna, som använde sig av Jesus och kristendomen för att legitimera sina våldsdåd, så hade Charlie Hebdo publicerat liknande karikatyrer med Jesus istället.
Oavsett vad man tycker om satir och karikatyrer så är de ett viktigt verktyg i en demokrati, för att skildra det som händer på ett fräckt, kritiskt och humoristiskt sätt.