Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försämra inte utsatta barns skyddsnät

Den parlamentariska migrationskommittén arbetar just nu med att ta fram Sveriges nya migrationspolitik och ett förslag ska lämnas över till regeringen i augusti.

Maj-Inger Klingwall är ordförande för UNICEF Sverige. Tidigare har hon bland annat haft uppdraget som biståndsminister (bilden).

Maj-Inger Klingwall är ordförande för UNICEF Sverige. Tidigare har hon bland annat haft uppdraget som biståndsminister (bilden).

Foto: Fredrik Persson

Debatt2020-07-14 09:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tanken att vi ska få en långsiktigt hållbar och human migrationslagstiftning. När UNICEF Sverige tagit del av det utkast som ligger till grund för förhandling mellan partierna ser vi dock att det finns starka skäl att ifrågasätta om den nya permanenta lagen kommer att ta hänsyn till barnkonventionens bestämmelser i tillräckligt stor utsträckning. Barnkonventionen, som är svensk lag sedan den 1 januari i år, ställer högre krav än tidigare på rättstillämpare i beslut som rör barn. Det är därför av stor vikt att det gjorts en ordentlig barnkonsekvensanalys av de förslag som nu ligger uppe för förhandling.

Den kommande nya lagstiftningen måste till exempel säkerställa att det finns undantagsbestämmelser som ser till att de mest utsatta barnen får en möjlighet till humanitärt skydd om övriga skyddsbehov saknas. Det gäller till exempel svårt sjuka barn eller barn som saknar anknytning till hemlandet. Stramar man åt de humanitära skälen för barn innebär det att det yttersta skyddsnätet försvinner för de mest behövande. Vi anser därför att särskilt ömmande omständigheter för barn ska återinföras som en humanitär skyddsgrund och bli en del av den framtida migrationslagstiftningen. De uppehållstillstånd som ges på denna grund bör vara permanenta.

UNICEF Sverige anser att huvudregeln för uppehållstånd för barn ska vara att de är permanenta, då långsiktig stabilitet är en del av den trygghet som barn behöver. Dessutom ger ett permanent uppehållstillstånd möjlighet för barnet att fullfölja sin utbildning och därmed få bättre förutsättningar att klara sig i livet. Barnkonventionen innehåller ingen specifik bestämmelse om att barn ska beviljas permanent uppehållstillstånd, men den förordar långsiktiga och hållbara lösningar för barn, snarare än tillfälliga och oförutsägbara. Som förslagen ser ut idag är tillfälliga uppehållstillstånd fortsatt huvudregel. Det vore olyckligt om det blev verklighet. Om kommittén ändå landar i ett sådant beslut måste de tillfälliga uppehållstillstånden i så fall bli betydligt längre än de är nu, för att skapa någon form av stabilitet och trygghet för barnet. 

En annan omdiskuterad fråga som kommittén har att ta ställning till är rätten till familjeåterförening. Enligt den nu förlängda tillfälliga lagen har rätten till familjeåterförening återinförts för alla skyddsbehövande. Lagen har dock fortfarande mycket strikta försörjningskrav och andra praktiska hinder. Kraven måste revideras i den nya lagen för att fler barn ska kunna få leva med sina föräldrar och syskon. Att neka barn rätten att återförenas med sin familj strider inte bara mot barnkonventionen utan ökar även risken att barn i stället söker illegala vägar för att återförenas med sina närstående, vilket innebär en hög risk att hamna i händerna på smugglare eller på annat sätt utnyttjas.

Vi står nu inför ett viktigt avgörande då den svenska framtida migrationspolitiken ska beslutas. Låt den på riktigt bli en långsiktig och human lagstiftning som ser till barns skyddsbehov, värnar asylrätten och barns särskilda rättigheter.

UNICEF Sverige anser därför att en långsiktigt hållbar och rättssäker migrationslag ska innehålla:

Permanenta uppehållstillstånd för barn

Särskilt ömmande omständigheter som en humanitär skyddsgrund för barn

Familjer ska ha möjlighet att leva tillsammans i praktiken

Karta: Unicef Sverige