Företagarna bör släppa sitt motstånd mot e-fakturor

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Det målet är fastställt på regeringsnivå sedan sex år tillbaka.

Simon Strandell på företaget InExchange slår ett slag för E-fakturan.

Simon Strandell på företaget InExchange slår ett slag för E-fakturan.

Foto: Privat

Debatt2023-02-26 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Det är ett offensivt och bra mål eftersom det leder till teknisk utveckling, stärkt konkurrenskraft och stora miljövinster. Det är också skälen till att landets offentliga förvaltning gillar elektroniska fakturor. E-fakturor är snabba, effektiva, säkra och innebär lägre kostnader samtidigt som de minskar omloppet av papper i samhället.

Men trots dessa positiva effekter protesterar Företagarna – som företräder 60 000 företagare i många olika branscher – mot att e-fakturan kanske blir obligatorisk. Svenskt näringsliv brukar vara synonymt med framsynthet och innovativitet. Men här väljer Företagarna, eller åtminstone Erik Östman (expert regelförenkling) som uttalar motståndet på organisationens hemsida, att slå rekord i bakåtsträvande.

Det som hänt är att Bolagsverket, Skatteverket och DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) hemställt till regeringen att utreda möjligheten att göra det obligatoriskt för företag och offentliga myndigheter att använda e-faktura. Förslaget är klokt. Sverige har sedan 2019 lag på att fakturor som är till följd av en offentlig upphandling måste skickas elektroniskt. Och skall-kravet om samma sak har ännu fler år på nacken. Faktum är att så tidigt som 2008 gick det ut en rekommendation till kommuner och regioner om att be sina leverantörer skicka e-fakturor.

Myndigheterna som vänt sig till regeringen agerar helt rätt. Tiden är inne att öka farten när det gäller användandet av e-faktura. Godkänner EU-parlamentet det omarbetade momsdirektivet (VAT in the digital age) blir det obligatoriskt med e-faktura vid gränsöverskridande handel inom EU.

Ska vi i det läget utmärka oss som unionens minst digitaliserade land? 
Nej, är det givna svaret, men inte för Företagarna. Deras företrädare Erik Östman ser ingen anledning till att regler för gränsöverskridande handel också borde göras till modell för inhemska affärer. Han är nöjd med den gamla fakturaröran där det vimlar av individuella rutiner och där leverantörer tvingas anpassa sig till massor av enskilda lösningar som alla ryms inom plattityden “avtalsfrihet”.
Företagarna är vanligtvis öppna för digital utveckling. Fakturaområdet borde inte vara något undantag. Det blir inte krångligare med e-faktura utan enklare. Och det hjälper Sverige att bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. 

Företagarna bör släppa sitt motstånd mot E-fakturor; det anser debattören.
Företagarna bör släppa sitt motstånd mot E-fakturor; det anser debattören.