Det är förvånande att dieselbilar, som bara för några år sen upphöjdes till miljöbilar, nu klassas som miljöbovar. Vad är problemet? Varför är bensindrivna fordon plötsligt miljövänligare än de dieseldrivna? På trafiktäta gator i våra städer har forskare slagit larm om för höga koncentrationer kväveoxider (NOx). Luftkvaliteten försämras med ökad trafikintensitet och de växande utsläppen av kväveoxider är alarmerande. Ändå har nya diesel – och bensinbilar med åren blivit renare. Skillnaden i skadliga utsläpp från de båda bränslena beror snarare på om en bil är ny eller gammal.
Dieselns tidigare miljövänlighet baserades på att dieselbilarna släppte ut cirka 30 procent mindre mängd koldioxid än bensinbilarna och gav upphov till mindre ozon. Dieselbilarnas avgaser innehåller dessutom bara en sjättedel av bensinbilarnas kolväteutsläpp. Kolväten ökar risken för cancer och bidrar till att det bildas marknära ozon. Därför gynnades dieseln länge av låga skatter.
Däremot släpper “dieseln” ut fem gånger så mycket giftiga partiklar och dubbelt så mycket kväveoxid som “bensinaren”. Men en schweizisk forskningsstudie visar att den moderna direktinsprutade bensinmotorn inte heller är lämplig som framdrivningskälla för framtidens bilar. Direktinsprutningen släpper ut större mängder farliga partiklar än en modern dieselmotor med partikelfilter. När det gäller cancerrisken väger det troligen jämt mellan diesel – och bensinmotorer.
En framtidsstudie, Rethinking Transportation 2020 –2030, visar att marknaden snabbt kommer att ställa om till elbilar. Så snabbt att det innan 2030 troligen inte går att sälja bilar med förbränningsmotorer. Försäljningsraset kan i sin tur leda till att oljeindustrin i princip försvinner. Och när det finns bättre data över hur farliga mänskliga förare är, kommer nog självkörande elbilar att bli herre på täppan?