Förändringar borde kunna ligga på lut runt knuten

Idag riskerar en av fyra svenskar att bli sjuk eller dö i förtid på grund av sina matvanor.

Anna Lindelöw Mannheimer  som är ordförande i organisationen Frisk Mat står för dagens debattartikel i Folkbladet.

Anna Lindelöw Mannheimer som är ordförande i organisationen Frisk Mat står för dagens debattartikel i Folkbladet.

Foto: Emil Fagander

Debatt2023-01-28 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ändå fick folkhälsofrågorna tyvärr nästan obefintligt utrymme i förra årets valdebatt, något som förvånade oss i den ideella föreningen Frisk Mat.

I en enkätundersökning som vi genomförde under valrörelsen var samtliga riksdagspartier eniga i frågan om att det borde läggas mer skattepengar på preventiva folkhälsoinsatser. Nu när Sverige har en ny regering och det regionala styret är fastställt i region Östergötland uppmuntrar vi invånarna att påminna dem om deras partilinje före valet.

80-85 procent av hälso-och sjukvårdens resurser går idag till behandling av kroniska sjukdomar, varav 90 procent skulle kunna förbättras eller förebyggas helt med hjälp av sunda livsstilsval. Maten kan alltså vara en viktig nyckel till en bättre folkhälsa. Trots det går endast 3 procent av sjukvårdsbudgeten till preventivt arbete. Det här behöver ändras anser vi på Frisk Mat.

 I vår enkätundersökning svarade samtliga åtta riksdagspartier att det borde läggas en högre andel skattemedel på preventiva insatser för folkhälsan. Eftersom det glädjande nog rådde en bred politisk enighet hoppas vi att förändringar kan ligga runt knuten, oavsett vilka styren regionerna nu har fått. Det finns inte tid att vänta längre. 

Utifrån hur styret ser ut i regionen idag har vi sammanställt vilka ambitioner deras representanter från riksdagspartierna hade inför valet. Moderaterna ville bland annat ta fram en nationell hälsofrämjande strategi med tydliga mål, prioriteringar och specifika satsningar. Kristdemokraterna var inne på att arbeta med olika informationsinsatser. Liberalerna ville se en nationell strategi för hälsa men även förbättra skol- och elevhälsan gällande matvanor samt öka tillgången på dietister i kommuner och regioner. Regionen styrs med stöd av Sverigedemokraterna genom en sakpolitisk överenskommelse. SD förespråkade att Folkhälsomyndighetens uppdrag om att samordna det folkhälsopolitiska arbete ska följas upp. 

Vi konstaterar att det krävs rejäla krafttag från oss alla – och vi hoppas att det nya styret kommer ihåg de bra förslag partiernas riksorganisationer gav på preventiva insatser för folkhälsan i enkätsvaren. Om kunskapen i samhället kring hälsosam mat ökar kan många folksjukdomar förebyggas. Vi vill därför uppmuntra invånare i Östergötland att uppmana sina folkvalda till att ta på sig ledartröjan och agera i frågan nu.