Coronapandemin innebär omfattande utmaningar för alla delar av det svenska samhället. Folkbildningen vill vara en viktig samhällsresurs under och efter krisen. Det är viktigt att människor kan lära sig tillsammans, ta del av samhällsinformation, utbyta tankar och erfarenheter kring hur vi som samhälle ska gå vidare och återhämta oss.
Det kan inte undvikas att många möten skjuts på framtiden eller ställs in. Men för både studieförbunden och folkhögskolorna i länet gäller i först hand; Vi ställer inte in – vi ställer om!
Folkhögskolorna har varit snabba på att ställa om till distansundervisning och till olika kreativa sätt att ha stötta sina kursdeltagare. Inte minst till de många deltagare med behov av stöd som funnit en trygghet på skolorna. Studieförbunden satsar på digitala studiecirklar. De erbjuder digitala verktygslådor för föreningar med tips om hur man möts på distans och hur man leder digitala cirklar. Tillsammans med sina många medlems-och samarbetsorganisationer sprider man information om hur man skyddar sig själv och andra, inte minst på en mängd olika språk.
Likt så många andra, enskilda, organisationer och kulturinstitutioner sänder man massor av konserter, teaterföreställningar och föreläsningar över nätet.
Men givetvis påverkas folkbildningen och dess verksamheter som så mycket bygger på mänskliga möten. Även studieförbund och folkhögskolor drabbas på kort sikt av minskade intäkter. Hur det blir på lång sikt avgörs bland annat av hur det offentliga stödet utvecklas.
Folkbildningsrådet som fördelar statens anslag till studieförbund och folkhögskolor har tagit flera beslut för att underlätta folkbildning på distans. Rådet tar även fram förslag för hur en eventuellt minskad och ojämnt fördelat volym under 2020 inte ska påverka de framtida anslagen.
Vi hoppas att Region Östergötland och länets kommuner ska följa Folkbildningsrådets linje när det gäller årets och kommande års anslag.
Temat för Folkbildarforum 2020 är ”Klokhet och Kunskap”. Temat vill undersöka hur vi blir kloka, inlevelsefulla och omdömesgilla som individer och medborgare och framförallt hur vi blir det tillsammans, som samhälle,
Temat känns allt mer viktigt när vi nu ställts inför uppgiften att tillsammans hantera den samhällskris som Coronautbrottet för med sig. Vi ser fram emot en fortsatt dialog om hur vi kan medverka till detta.