Det är mycket som har hänt i Hong Kong sedan 2019. Sedan juni 2020 har Kina cementerat sitt politiska inflytande över den tidigare autonoma staten, något som påminns av att den kinesiska flaggan nu alltid står över den tidigare, blombladiga Hong Kong-flaggan.
Den 30:e juni 2020 röstade Kinas högsta lagstiftade organ igenom den kontroversiella säkerhetslagen för Hong Kong, något som inte bara fick Hong Kong att reagera, utan även länder världen över.
Kinas nya säkerhetslag omfattar nämligen inte bara kinesiska invånare, utan riktar sig även mot utländska invånare oavsett vart du bor på jorden. I mitten i en rad av paragrafer finner vi Article 38, artikel 38, som bestämt hävdar att åtal inte bara kan väckas mot invånare i Hong Kong, utan att den även gäller för utlänningar som inte är bosatta i staden och bryter mot lagens innehåll i utlandet.
Kina har länge försökt att tysta kritik världen över, och med paragraf 38 i den nya säkerhetslagen försöker de att omöjliggöra digital aktivism på sociala medier. Det är ett lågmält hot som har signalerat till världen att om ni kritiserar Kina så ligger ni i risk för åtal, oavsett vart ni bor eller er koppling till Kina och Hong Kong.
Som en följd av detta har länder som Australien, USA och Kanada rivit upp sina utlämningsavtal med Hong Kong. Man litar helt enkelt inte på att de som utlämnas dit enligt tidigare avtal kommer att få genomgå en rättvis rättegång. Kanada, som redan har två kidnappade kanadensare fast i Kina, reagerade givetvis väldigt starkt mot just den nya säkerhetslagen. Storbritannien valde att gå steget längre och utfärdade Hongkongbor med så kallade ”British National Overseas Status”, vilket innebär att Hongkongbor som vill lämna landet ska få komma till Storbritannien och bo och arbeta i fem år.
Men i Sverige är uppståndelsen svag. Sverige har sedan tidigare inget utlämningsavtal med Kina, men vi har sedan länge haft ett med Hong Kong. I tider där Hong Kong har absorberats av Kina kan en sund politisk påföljd vara att följa de västerländska demokratierna i beslutet att riva upp utlämningsavtalet med Hong Kong. Det är dags att stå upp för demokratiska värderingar och tydligt markera mot Kinas försök till internationellt lagstiftande, risken blir annars påtagligt högre att Gui Minhai inte blir den enda kidnappade svenska medborgaren som Kina sätter i fängelse.