Fler bör göra verklighet av sina företagardrömmar

Fyra av fem jobb i länet skapas i små och medelstora företag. Det lokala småskaliga näringslivet står för var tredje skattekrona till kommunerna är helt enkelt avgörande för att säkra jobb och skatteintäkter.

Boo Gunnarson säger sig vilja verka för ett "blomstrande näringsliv". En  strävan och vilja som vi denna lördag illustrerar med blomsterprakt!

Boo Gunnarson säger sig vilja verka för ett "blomstrande näringsliv". En strävan och vilja som vi denna lördag illustrerar med blomsterprakt!

Foto: Cahrin Nordkvist

Debatt2023-07-29 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har dock nyföretagandet i landet minskat kraftigt. Stigande räntor, höga priser på energi och drivmedel samt ett ovisst säkerhetspolitiskt läge drabbar många småföretag hårt och bidrar till att allt färre vågar förvandla sin passion till en företagsidé.

Tyvärr fortsätter den negativa trenden och första halvåret 2023 registrerades bara 1 089 nya företag i Östergötland. Det är en minskning med 14 procent jämfört med motsvarande period i fjol, det visar ny statistik från Bolagsverket som vi på Visma Spcs har analyserat.

Därför är det oerhört glädjande att landets unga är ett ljus i mörkret. Antalet unga som startar företag i form av enskild firma har nämligen ökat kraftigt de senaste två åren. 2022 startades 9 600 nya företag av personer i åldersgruppen – en ökning med nästan 50 procent jämfört med år 2020, enligt en annan kartläggning som vi nyligen genomförde.

För att skapa ett blomstrande näringsliv där fler människor vågar satsa på sina företagsidéer, och driva de nya företagen så att de växer vill jag ge tre konkreta råd till länets kommunala beslutsfattare:

1. Utbilda i entreprenörskap 
Ge skolorna förutsättningar att utbilda i entreprenörskap. Varenda gymnasieelev i Östergötland borde få möjlighet att delta i utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, ett sätt att driva eget företag under skoltiden som har givit goda resultat i årtionden. 

2. Satsa på rådgivning, mentorer och nätverk
Många drömmer om att starta eget – det finns gott om idéer och företagsamhet att fånga upp. Samarbeta med Nyföretagarcentrum kring rådgivning, nätverksträffar och samverkansprojekt. Erbjud de som vill bli företagare en lokal mentor som kan bidra med nätverk och erfarenhet.

3. Underlätta digitaliseringen
Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare dagens smarta teknik. Se till att alla länets blivande och befintliga företagare kan nyttja digitaliseringens möjligheter fullt ut, exempelvis genom rådgivning och tillgång till stabilt bredband.

Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det helt avgörande att fler gör verklighet av sina företagardrömmar. Nu behöver länets kommunpolitiker göra allt de kan för att ännu fler ska vilja och våga starta eget. Det kommer minska arbetslösheten, öka skatteintäkterna och stärka den regionala utvecklingen.