Socialdemokraterna i Finspång har under hösten diskuterat hur vi vill att vårt centrum i Finspång ska se ut i framtiden, med riktpunkt i 2035. Vi har valt att definiera centrum som ett område som sträcker sig från trafikljusen vid Örebrokorset, rondellen vid Lugnet, Siemensrondellen, runt slottet, runt gamla sjukhusområdet, inkluderar gamla Folkets Park och tillbaka till Örebrokorset igen.
Arbetet började med en historisk tillbakablick och en spaning in i framtiden vilka trender som på olika sätt kommer att påverka planeringen av offentliga miljön i centrum.
Vi skulle förstås vilja se mer handel och service i centrum, men inser att kommunen inte har direkt rådighet över affärsverksamheten. Vi kan dock påverka förutsättningarna för näringsidkare på sikt. För att vi ska få ett mer livfullt centrum med mer handel och tjänsteföretag och mötesplatser tror vi att vi behöver öka mängden av människor som är i rörelse för att skapa större underlag för efterfrågan. Det vi kan bidra med där är till exempel att verka för att det byggs fler bostäder i centrum.
Ett exempel som vi vill lyfta fram är bland annat Gamla Lasarettsområdet som är ett attraktivt läge som bör bebyggas med lägenheter med blandad upplåtelseform hyresrätt / bostadsrätt. Vi tror att det behövs attraktiva bostadsrätter som gör att äldre väljer att flytta från villan till ett mindre boende istället för att bo kvar. Attraktiva bostadsrätter behövs för att få igång flyttkedjor, som i sin tur öppnar för unga familjer att köpa hus i Finspång.
På Stationsområdet vill vi se bostäder med blandat bestånd, men det kan även vara bra att ha att fokus på mindre lägenheter för unga (med närhet till offentliga kommunikationer mot Norrköping och Linköping) och äldre som vill bo nära miljöerna i form av parker, och aktiviteter i centrum.
Det Gamla Folketsparksområdet vill vi använda för bostäder. Det är dock viktigt att man tänker på behovet av attraktiva, gröna utemiljöer när man planerar detaljerna.
Kollektivtrafik och parkeringsmöjligheter är också viktiga för att få till ett levande centrum. Vi vill att man ska kunna åka kollektivt till nya vårdcentrum och då får vi samtidigt en busshållplats närmare centrum. Förslaget är att bussen ska åka Kalkugnsvägen till Bergslagsvägen och sen mot vårdcentrum. Sträckan från Vallonplatsen till Kulturhuset ska vara öppen för dubbelriktad trafik men ska vara ett lågfartsområde.
Gångtrafikstråken i centrum behöver ses över så att det blir lättare för barnvagnar, äldre och rörelsehindrade att ta sig fram. I samband med detta behöver man se till att man kan snöröja effektivt och undvika trappor som kräver manuell snöröjning.
Det ska vara lätt att ta sig nära centrum och parkera, men man måste inte nödvändigtvis kunna köra bil överallt genom centrum. Gatan utanför Joans bör fortsätta vara stängd och även sträckan från Joans upp mot Gamla Östgötabanken kan vara avstängd för trafik. Parkering behöver vara gratis i centrum för att gynna centrumhandeln.
Parkeringshuset vid hotellet bör tillgängliggöras för parkering för besökande till centrum och eventuellt som boendeparkering på de lägre planen och kan kanske byggas på med 1-2 våningar vid behov. Parkeringen vid nya vårdcentrum bör användas effektivt, inte bara för vårdcentrum utan även för t.ex kulturhuset på kvällstid. Det är viktigt att denna parkeringsyta används effektivt för att minska behovet av andra parkeringar i centrum.
Vi behöver också skapa fler attraktiva offentliga miljöer där folk kan mötas i centrum. Vi vill bland annat se en scen i Bruksparken som kan användas för konserter och uppträdande, vid examen och övriga evenemang.
Man borde även kolla om det går att bygga en promenadbro där ”gamla bron fanns” över Skuten till parken där Auroratemplet finns för att få ett sammanhängande parkområde på båda sidor om Skuten, men eftersom Siemens äger parken där Auroratemplet ligger behöver man komma överens med dem för att detta ska vara möjligt.
Vi skulle också gärna se att lek och aktivitetsytan på torget flyttade upp till Förvaltningstorget så att man skapar mer aktivitet och möten mellan människor runt biblioteket. Torget vill vi ska vara en större öppen yta som är tillgänglig för olika typer av evenemang.
Vad gäller Skuten menar vi att man måste titta vidare på möjligheterna att sanera eller på annat sätt trots allt tillgängliggöra Skutens västra strand vid stationsområdet för utveckling. Vi rekommenderar att en fortsatt utredning av den västra stranden för att se vilka åtgärder som behöver göras för att kunna använda strandremsan för lättare exploatering såsom promenadstråk, fik / glasskiosk, småbåtsbrygga och några uppställningsplatser för husbilar.