Vuxenutbildningen har varit räddare i nöden för många människor som sökt förändring i sina liv. Skälen till vuxenstudier kan vara många t.ex.att kompensera för uteblivna grundskolestudier, icke godkända betyg från gymnasiet, utlandsfödda som behöver lära svenska, hitta vägen in till yrken, kompetensutveckling inom det egna yrket, en önskan om att byta karriärväg eller öka meritvärdet för att kunna söka olika högskoleutbildningar. Uppräkning av de andra chanser som vuxenutbildningen erbjuder kan göras ännu längre.
Sedan 2020 har det också gjorts ett förtydligande att Vuxenutbildningen ska utgöra en bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen till arbetslivet.
Vi Finspångsliberaler ser behovet av att utveckla Vuxenutbildningen och vi anser att detta måste göras i en bredare kontext. Vuxenutbildningen behöver ses som en del av det arbetsmarknadsstrategiska arbetet, inte enbart som en skolfråga. Samverkan och samarbete behöver ske inom stabila former med olika aktörer. En tydlig samverkan ska ske med både privat och offentlig arbetsmarknad.
Vi Finspångsliberaler anser att det kommer vara avgörande för utvecklingsarbetet inom Vuxenutbildningen att det finns tydliga analyser av och strategier kring arbetsmarknadsläget både lokalt, regionalt och nationellt. Detta ska göras av en arbetsmarknadsstrategisk organisation inom kommunen som behandlar både näringslivsfrågor och arbetsmarknadsfrågor. Då skapas de förutsättningar som behövs för en stark Vuxenutbildning med en inbyggd flexibilitet både vad gäller det inre arbetet kring deltagarna och vad gäller utbud och form för utbildningen.
En ökad flexibilitet behövs inom Vuxenutbildningen för att kunna möta de behov som finns och kommer att finnas. Ett sätt att möta detta är att bland annat satsa på lärlingsutbildning för vuxna.
Vi Finspångsliberaler ser även ett behov av att utveckla de stödresurser som finns inom Vuxenutbildningen, oavsett om man går mot arbete eller studier. Vi människor har alla olika förutsättningar – möjligheter och behov. Vill vi att Vuxenutbildningen ska ge människor en ny chans måste vi kunna möta dessa behov oavsett om det gäller motivation, språkstöd, yrkessvenska, specialpedagogiskt stöd eller vägledningsstöd.
Möjligheten av att få validera de yrkeserfarenheter och utbildningar man har behöver också utvecklas. Även detta kommer kräva flexibilitet inom organisationen. Utbildningarna behöver göras så flexibla både avseende innehåll och tid att deltagarnas olika förutsättningar, behov och möjligheter kan tillgodoses. Utbildningen ska ”bara” ta den tid som den enskilde deltagaren behöver!
Vi Finspångsliberaler vill även se att det utvecklingsarbete vi föreslår även ska omfatta den del av Vuxenutbildningen som heter Särskild utbildning för Vuxna och som riktar sig till personer med en intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.
Det är en liten del av Vuxenutbildningen, men en viktig del för den aktuella målgruppen. Som ett led i att utveckla verksamheten vill vi se en mer tydlig samverkan med daglig verksamhet och med privata och offentliga arbetsgivare.
Genom de förslag vi Finspångsliberaler presenterar skapas möjlighet att nå Vuxenutbildningens fastställda mål:
”Vuxna ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt främja den personliga utvecklingen”.