Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finns skäl att vara hoppfull

Stiftelsen Håll Sverige rent sponsrade med sopsäckar när Esterön nyligen städades.

Stiftelsen Håll Sverige rent sponsrade med sopsäckar när Esterön nyligen städades.

Foto: Marika Sjödin

Debatt2018-09-17 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Engångsartiklar av plast används ofta bara en kort stund, men stannar kvar i evigheter när de hamnar i naturen och våra hav. Nedskräpningen måste få ett slut. Därför är det glädjande att riksdagskandidaterna från Östergötland vill skärpa producenternas ansvar, skriver Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent.

Plasten i haven är en av vår tids största miljökatastrofer. Engångsartiklar av plast toppar listorna över det vanligaste skräpet i havet och det mesta kommer från land. Inom ett par årtionden riskerar vi att ha mer plast än fisk i havet.

Trots denna dystra bild finns det anledning att vara hoppfull. För första gången tar många politiker frågan på allvar och föreslår konkreta åtgärder för att stoppa nedskräpningen.

EU-kommissionen har lagt fram förslag om att helt sonika förbjuda vissa engångsartiklar av plast. För andra plastartiklar föreslås krav på att produkten utformas för att minimera nedskräpningen.

Men när EU:s direktiv nu ska förhandlas är vi rädda att de skarpa förslagen kommer att slipas ner. Det finns ett motstånd inom näringslivet, samtidigt som producenternas ansvar för nedskräpning ifrågasätts.

Regeringen har tillsatt flera utredningar och uppdrag om nedskräpning. Och när det gäller producenternas ansvar är samsynen mellan partierna stor: När vi nyligen frågade Östergötlands riksdagskandidater uppgav samtliga svarande att producenterna bör ta ett större ansvar för skräpet som deras förpackningar genererar.

De politiker från Östergötland som tar plats i riksdagen måste därför arbeta för att skärpa producentansvaret, så att det omfattar alla plastartiklar som blir till skräp, även fimpar.

Våra politiker har stöd från många som engagerar sig i skräpfrågan. Miljontals människor runtom i världen gav sig nyligen ut på World Cleanup Day för att rädda världen från skräp. Här i Sverige arrangerades Håll Sverige Rent-dagen och i Östergötland gav sig många ut och städade i naturen för att visa att det är fel att skräpa ner.

Nedskräpningen kan och måste stoppas. Men då måste alla aktörer ta sitt ansvar.