Finns inga ursäkter kvar för att inte bygga i trä

Tre exempel på moderna trähus från Linköping, Norge och Stockholm.

Tre exempel på moderna trähus från Linköping, Norge och Stockholm.

Foto: Helena Landstedt/Pelle Johansson/Liv Ragnhild Sjursen

Debatt2021-04-01 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett mål för Sverige är att vi ska ha noll nettoutsläpp av koldioxid 2045. Att i större omfattning börja bygga i trä skulle kunna bidra till att nå det uppsatta målet. Träkonstruktioner låser nämligen upp kol från atmosfären vilket innebär att det blir en kompensation för de delar i samhället som inte kan nå noll utsläpp.

Genom århundraden har det byggts hus i trä. Ett antal större stadsbränder under 1700- och 1800-talen bidrog till att en brandstadga kom till 1874 för rikets samtliga städer. Nationella byggregler kom på 1940-talet. Det har inneburit att det har varit svårt att bygga högre än två våningar med trästomme. 1994 anpassades normen till EU-regler och blev funktionsbaserad. Då sten, betong, stål och glas har dominerat som byggmaterial under många decennier, så är det nu möjligt att bygga fler en två våningar i trä. En fördel är att träkonstruktioner är väsentligt lättare jämförelsevis. Det är nu en utmaning för projektörer, byggherrar och byggföretag att tänka nytt, och börja bygga mer i trä.

Nästa relevanta fråga får bli, går det att bygga brandsäkert i trä då gällande byggregler (BBR) ska följas? Med dagens teknik så är det möjligt, då bärande konstruktionsdelar brand isoleras samtidigt som byggnaden utrustas med ett sprinklersystem. I högre byggnader bör träet blandas med obrännbara byggmaterial och även delar av fasaden. Brandfrågan är även i högsta grad relevant för räddningstjänsterna och för samhällsskydd och beredskap (MSB) brandmännen ska vara redo att släcka bränder i högre byggnader som delvis är konstruerade i trä.

Ljud och bullerkraven, spridning av ljud mellan bostäder och verksamheter är en utmaning för de som projekterar, då gällande ljudkrav ska uppnås. Tekniska lösningar finns dock i dag, i en väl isolerad träbyggnad begränsas energianvändningen samtidigt som de som vistas i byggnaden upplever en god komfort.

Regn och dåligt väder är en av orsakerna till att det burit emot att bygga i trä, då fukt i konstruktionen kan bli ett problem. Det håller dock inte längre att skylla på vädret, då en stor del av byggnaden går att prefabriceras inomhus samtidigt som moderna effektiva väderskydd används under byggtiden.

Det är nu hög tid att Norrköpings kommun som beställare inser att trä som byggmaterial är en förnyelsebar resurs som kan återplanteras, binder koldioxid, skapar arbetstillfällen i hela landet, ökar självförsörjningsgraden gällande byggmaterial samt ett ekonomiskt och hållbart byggande på riktigt.