Sverige har idag Europas lägsta självförsörjningsgrad; på väg ner mot 40 procent. En orsak till minskningen är ökning av ekoprodukter som varit cirka 30 procent /år sedan 2014. Varför har det blivit så? Det beror inte på vårt klimat då Finland har ungefär 60 procent självförsörjningsgrad. Fram till början av 1990-talet var Sverige i princip självförsörjande på baslivsmedel som spannmål, potatis, mjölk, kött och ost och totala själv försörjningsgraden låg på ca 80 procent. Det var ett politiskt mål och det var för att vi skulle klara oss i händelse av en kris. Hur ska vi idag klara oss vid en allvarlig kris och det kanske viktigaste, finns det överhuvudtaget mat så det räcker? I Sverige klarar vi oss 1 till 2 veckor. I Finland har man behållit livsmedelsberedskapen. Där kan man vid en krissituation vara självförsörjande i ett halvår.
Vår regering fokuserar av ideologiska skäl på storstäderna och prioriterar ned jordbruket. De subventionerar istället Ekoprodukter med ca 500 miljoner/år. Hur har media och regeringen kunnat manipulera oss konsumenter att tro att ekologiskodling är klimatsmart och ger bättre livsmedel? Beror det på att stora aktörer ser möjlighet att tjäna pengar? Butikerna, miljöorganisationerna, Krav, Svanen mm eller på att politiska ”tanke” smedjor för Vänsterpartiet, Miljö Partiet och Socialdemokraterna drastiskt vill öka ekoproduktionen. Ex 50 procent ekomat i offentlig upphandling till 2020. Den ekologiska odlade arealen är nu 20 procent och total odlingsbar mark har minskat med ca 40 000 hektar sedan 2014.
Vi kan vara överens om att jordbruket måste producera tillräckligt med mat av god kvalitet med så lite miljöförstöring som möjligt. Åkermark är idag en begränsad resurs och då är det viktigt att producera optimala volymer för att inte öka avskogningen någonstans i Världen Skall vi då producera ekoprodukter där skördarna minskar med mellan 30 – 60 procent? Exempelvis ligger potatisskördarna på en minskning över 50 procent.. Läser man boken ” Den ekologiska drömmen” skriven av SLU forskare visar den på: Eko odling är inte klimatsmart – Eko odling försämrar livsmedelsförsörjning – Eko livsmedel är inte giftfria—Ekoodling ger inte lägre utsläpp av näringsämnen i yt- och grundvatten och så vidare.
Självklart är närproducerat det rätta valet när du handlar i butiken.
100 procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för livsmedelsförsörjningen, leda till svält, större miljöbelastning och till högre kostnad.