Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Farligast där det borde vara som tryggast

Den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle.

Camilla Egberth är ordförande för S-kvinnor i Östergötland.

Camilla Egberth är ordförande för S-kvinnor i Östergötland.

Foto: Agnes Ganestål

Debatt2020-12-05 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att leva fritt från våld är en mänsklig rättighet. Ändå utsätts tusentals kvinnor i Sverige för våld och övergrepp på daglig basis. Oftast där de borde vara tryggast, i hemmet, av en man de levt i en nära relation med. Under den pågående pandemin förvärras problemen med våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld. Allt fler pressas av ekonomisk utsatthet och många är socialt isolerade.
Varje år dödas 20 kvinnor i Sverige av en man de haft en nära relation med. Tusentals kvinnor flyr varje år, lever gömda för att rädda livet på sig och sina barn. Traumatiserade barn och kvinnor som utsatts för och bevittnat våld men sällan får det stöd de behöver.Om något annat i samhället så systematiskt skulle skada och döda så många, skulle det klassas som ett allvarligt samhällsproblem.Det skulle vara oacceptabelt att det bara fortsatte.Kommunerna har ett lagstadgat ansvar att tillgodose stöd och hjälp för brottsoffer, med särskilt ansvar för våldsutsatta kvinnor och barn. 

Unizon, som samlar 130 kvinnojourer, har tillsammans med Män för jämställdhet tagit fram en rapport om hur kommunerna lever upp till detta.
Resultaten visar att 1 av 10 kommuner bedriver inget våldsförebyggande arbete, hälften av de som svarat har ingen skriftlig strategi. De flesta anger att det behövs mer personal och resurser och flera uppger att Covid-19-pandemin lett till att våldet ökat.Länsstyrelsen i Östergötland arbetar både förebyggande utifrån strategin ”Ett Östergötland fritt från våld” och med uppföljning när det gäller mäns våld mot kvinnor, samt med ett särskilt uppdrag gällande hedersrelaterat våld och förtryck. De har också samordnat ett projekt mot ekonomiskt våld i nära relationer. Utbildningsinsatser görs också för att säkra kvaliteten i regionen och kommunerna. De uppger samtidigt att det finns stor förbättringspersonal – i flera kommuner är kunskapen fortfarande begränsad och det finns en osäkerhet kring hanteringen av våldärenden. 


För S-kvinnor är det självklart att Sverige ska ha en nollvision mot mäns våld mot kvinnor. Kvinnojourerna måste ha långsiktig finansiering, Vi måste erbjuda trygga vägar för kvinnor att lämna en våldsam relation. Alla kommuner bör till exempel ha tydlig information på sin hemsida om hur du hittar lokala kvinnojourer.  Det strukturella våldet mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det måste tas på allvar.