Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färdtjänsten tycks vara en ickefråga i politiken

Detta sammantaget borde vara argument nog för att inte fördyra eller försämra färdtjänsten för personer med funktionsnedsättning.

Sofia Malander är vd på Östgötatrafiken. Hon och styrelsen har nyligen fått ett brev från Agneta Lindqvist på Funktionsrätt Östergötland.

Sofia Malander är vd på Östgötatrafiken. Hon och styrelsen har nyligen fått ett brev från Agneta Lindqvist på Funktionsrätt Östergötland.

Foto: Östgötatrafiken

Debatt2020-10-11 08:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför beslut om nya Färdtjänstregler vill Funktionsrätt Östergötland delge ansvariga politiker i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden synpunkter på hur föreslagna förändringar negativt påverkar personer med funktionsnedsättning.

Funktionsrätt Östergötland har under våren framfört synpunkter till Östgötatrafiken på direkta frågor om nya färdtjänstregler. I och med detta har vi blivit uppmärksammade på att man på några håll i Östergötland vill införa nya regler framförallt vad gäller egenavgifter och begränsningar i resande.

För att få en fingervisning om vad ansvariga politiker i Östergötlands kommuner tycker har vi skickat en enkel enkät. Svarsfrekvensen har inte varit särskilt hög vilket vi tolkar som att färdtjänstreglerna är en ickefråga. Det man ändå svarar i de flesta fall är att man tycker att egenavgiften ska vara samma som för allmän kollektivtrafik och att resandet inte ska begränsas.

Av 17 svarande är det 14 som vill ha samma avgift, en har uttryckt att avgiften bör vara högre, 2 vill att avgiften ska vara samma men att kommunen ska bestämma avgiften.  Fem personer vill kunna begränsa antalet resor om man ser att det överutnyttjas.

Med vetskapen om att intresset hos beslutsfattare i Östergötland är svagt för dessa frågor vill vi bestämt påminna om att Sverige har undertecknat FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.  I artiklarna 9 och 19 som handlar om tillgänglighet, att leva självständigt och att delta i samhället på lika villkor som andra, beskrivs de rättigheter som personer med funktionsnedsättning har. 

Funktionsrätt Östergötland säger nej till att kommunerna ska ha en egen avgift för det interkommunala resandet inom färdtjänsten. Anledningen är att vi tycker att personer med funktionsnedsättning som inte kan använda allmänna kollektivtrafik inte ska betala mer inom färdtjänsten.  Vi säger även nej till att begränsa resandet av samma skäl. Personer med funktionsnedsättning ska ha lika villkor som andra och kunna arbeta, träna och ha en aktiv fritid och umgänge med andra. 

Vi vill heller inte ändra på färdtjänstdygnet, som är klockan 06.00-01.00. Istället vill vi att färdtjänsten utvecklas, så att resandet kan ske minst varje timma på kvällar, så att man kan delta i samhällsaktiviteter och inte behöva vänta flera timmar på sin resa. Vi ser färdtjänsten som en fråga om jämlikhet. 

Under våren och sommaren har resandet minskat betydligt på grund av Covid 19 men då har istället andra samhällstjänster fått träda in vilket lett till ökade kostnader på andra områden. Dessa kostnader är förmodligen högre än färdtjänstnotan.

Vi vet också att den psykiska hälsan har blivit sämre under pandemin vilket givetvis har drabbat personer med funktionsnedsättning i stor utsträckning. Ingen vet idag vad det får för konsekvenser.

Att begränsa resandet för den enskilde, vilket blir resultatet av ökade avgifter och minskade möjligheter att resa, ökar risken för sämre psykisk hälsa för de regioninnevånare Funktionsrätt Östergötland representerar. Färdtjänsten kan vara den enda möjligheten att leva ett aktivt liv. Många av de personer som har en funktionsnedsättning har de lägsta inkomsterna och därför inte några marginaler för höjda avgifter. Detta sammantaget borde vara argument nog för att inte fördyra eller försämra färdtjänsten för personer med funktionsnedsättning.