Facket är samlat i Magdalena Anderssons regering

Med lite tur och skicklighet kan Magdalena Andersson komma att lyckas med det till synes omöjliga nästa höst.

Debatt 9 december 2021 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Magdalena Andersson kommer att sätta fart på både regeringen och ge Sverige en ny riktning fram till nästa riksdagsval i september 2022.  Hennes nya regering stärks bland annat upp med två färgstarka agitatorer, LO:s tidigare ordförande Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson och riksdagsledamoten Annika Strandhäll, S-kvinnornas ordförande. De blir näringsminister respektive miljöminister. 

Fackföreningsrörelsen har visat sig vara en bra rekryteringsbas för Magdalena Andersson. Nu är samlingen i regeringen komplett med tidigare ordföranden i de fackliga huvudorganisationerna SACO: (Anna Ekström) TCO: (Eva Nordmark) och nu alltså även  f.d. LO-ordförande (Karl-Petter Thorwaldsson) Dessutom finns det ju även andra statsråd med facklig bakgrund som Johan Danielsson, Annika Strandhäll, ny miljöminister. Och hela tre med rötter i Sveriges nordligaste län Norrbotten! Därtill en ny S-partisekreterare (Baudin, f d Kommunals ordf), också från Norrbotten.

Mindre förändringar i S-regeringens budget röstades igenom i riksdagen för en dryg vecka sedan. Här finns – som Magdalena Andersson sade - ett par saker som förtjänar att påpekas. Det påstås lite slarvigt ut i media att den budget för 2022 som riksdagen antog 24 november sades vara en borgerlig ”SD-M-KD-budget”. Faktum är att de tre högerpartiernas gemensamma reservation bara innehöll omdisponeringar på 20 miljarder i en budget som totalt omfattar  74 miljarder kronor. Är de nöjda med så litet för att beskriva budgeten som en SD-M-KD-budget?                 

I Magdalena Anderssons väl mottagna och starka linjetal den 30 november i riksdagen lyfte statsministern fanns ett starkt fokus på just integration, effektivare brottsbekämpning, miljö och klimat för grön omställning och att återta kontrollen över och trycka ut vinstjakten i välfärdssektorn. Mer pengar ska också in i vårt pensionssystem och höjda pensioner. Hon betonade också att har vi makten så att barnen kan få en bra skolgång så ordnar vi även för deras framtid i företag som vill satsa i Sverige. 

Således klara prioriteringar med sikte på nästa val i september 2022. Men fram till dess är det gasen i botten och tydlig leverans – och då kan valet nästa år gå bra! Med lite tur och skicklighet kan Magdalena Andersson komma att lyckas med det till synes omöjliga nästa höst – att bli omvald för en tredje mandatperiod för S i regeringsställning.

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

KD vill göra hembesök hos arbetslösa

KD vill göra hembesök hos arbetslösa
Politik

Andersson räknar med nej till skolförslag

Andersson räknar med nej till skolförslag
Politik

Covid stoppar Hultqvist

Covid stoppar Hultqvist
Politik

Ny kampanj ska hjälpa skydda svenska valet

Ny kampanj ska hjälpa skydda svenska valet
EU

Sverige kan få nyckelroll för EU om Ungern

Sverige kan få nyckelroll för EU om Ungern
Visa fler