Facket är samlat i Magdalena Anderssons regering

Med lite tur och skicklighet kan Magdalena Andersson komma att lyckas med det till synes omöjliga nästa höst.

Debatt 9 december 2021 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Magdalena Andersson kommer att sätta fart på både regeringen och ge Sverige en ny riktning fram till nästa riksdagsval i september 2022.  Hennes nya regering stärks bland annat upp med två färgstarka agitatorer, LO:s tidigare ordförande Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson och riksdagsledamoten Annika Strandhäll, S-kvinnornas ordförande. De blir näringsminister respektive miljöminister. 

Fackföreningsrörelsen har visat sig vara en bra rekryteringsbas för Magdalena Andersson. Nu är samlingen i regeringen komplett med tidigare ordföranden i de fackliga huvudorganisationerna SACO: (Anna Ekström) TCO: (Eva Nordmark) och nu alltså även  f.d. LO-ordförande (Karl-Petter Thorwaldsson) Dessutom finns det ju även andra statsråd med facklig bakgrund som Johan Danielsson, Annika Strandhäll, ny miljöminister. Och hela tre med rötter i Sveriges nordligaste län Norrbotten! Därtill en ny S-partisekreterare (Baudin, f d Kommunals ordf), också från Norrbotten.

Mindre förändringar i S-regeringens budget röstades igenom i riksdagen för en dryg vecka sedan. Här finns – som Magdalena Andersson sade - ett par saker som förtjänar att påpekas. Det påstås lite slarvigt ut i media att den budget för 2022 som riksdagen antog 24 november sades vara en borgerlig ”SD-M-KD-budget”. Faktum är att de tre högerpartiernas gemensamma reservation bara innehöll omdisponeringar på 20 miljarder i en budget som totalt omfattar  74 miljarder kronor. Är de nöjda med så litet för att beskriva budgeten som en SD-M-KD-budget?                 

I Magdalena Anderssons väl mottagna och starka linjetal den 30 november i riksdagen lyfte statsministern fanns ett starkt fokus på just integration, effektivare brottsbekämpning, miljö och klimat för grön omställning och att återta kontrollen över och trycka ut vinstjakten i välfärdssektorn. Mer pengar ska också in i vårt pensionssystem och höjda pensioner. Hon betonade också att har vi makten så att barnen kan få en bra skolgång så ordnar vi även för deras framtid i företag som vill satsa i Sverige. 

Således klara prioriteringar med sikte på nästa val i september 2022. Men fram till dess är det gasen i botten och tydlig leverans – och då kan valet nästa år gå bra! Med lite tur och skicklighet kan Magdalena Andersson komma att lyckas med det till synes omöjliga nästa höst – att bli omvald för en tredje mandatperiod för S i regeringsställning.

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Löfven om Anderssons Natoinsats: "Mycket bra"

Löfven om Anderssons Natoinsats: "Mycket bra"
Politik

Moderaterna vill se mindre expansiv politik

Moderaterna vill se mindre expansiv politik
Politik

Andersson: Ingen vetskap om ny lista

Andersson: Ingen vetskap om ny lista
Politik

Ökat stöd för kärnkraft bland förstagångsväljare

Ökat stöd för kärnkraft bland förstagångsväljare
Politik

S vill förbjuda vinstuttag i skolan

S vill förbjuda vinstuttag i skolan
Visa fler