Under kommunfullmäktiges sammanträde i Norrköping den tjugosjunde januari påstod Kikki Liljeblad som är kommunalråd för Socialdemokraterna att oppositionen och framförallt Sverigedemokraterna inte var konstruktiva därför att man röstade emot kvartettens förslag till internbudget för Vård- och omsorgsnämnden. Ett förslag som innebär en nedskärning på 42 miljoner inom demensvården, vilket skulle drabba 100 undersköterskor och framförallt en klar försämring av vården för våra äldre och sjuka.
Kikki Liljeblad påstod alltså och uppenbart på fullt allvar att det är icke-konstruktivt att försöka rädda 100 arbetstillfällen och dessutom försäkra sig om att våra äldre och sjuka får den vård de så väl behöver och förtjänar. Detta påstående tyder på att hon knappast kan ha läst sverigedemokraternas budgetförslag där vi föreslår ett betydligt högre tillskott till Vård- och omsorgsnämnden än vad de fyra styrande partierna i Kvartetten (S, KD, C och L) gör.
Kvartetten och framförallt Socialdemokraterna återkommer ideligen med utfall om att oppositionen inte tar ansvar. Dessa utfall kommer i stort sett varje gång oppositionen går emot den i minoritet styrande kvartettens förslag. Ett sådant exempel såg vi på fullmäktigesammanträdet i måndags, där kvartettens internbudgetförslag för VON blev nedröstat av oppositionen, vilket föranledde att nämndens ordförande Olle Vikmång fick ta nämndens internbudget till kommunfullmäktige för att med hjälp av Miljöpartiet och fyra politiska vildar driva igenom Vård- och omsorgsnämndens internbudget.
Denna ordning är naturligtvis inte hållbart i längden. Nämndernas internbudgetar måste självklart bestämmas internt i nämnderna. Kan detta inte ske på grund av att kvartetten inte kan skapa majoritet för sina förslag, återstår det bara att låta kommuninvånarna få säga sitt om vilket styre man vill ha i Norrköping.
Sverigedemokraterna är av den meningen att ett extraval vore den bästa lösningen på att knyta upp den svåra parlamentariska och ekonomiska situationen vi har i kommunen idag. Det skulle också bli slut på den osäkerhet det innebär att ha fyra personer utan partitillhörighet eller uttalad politisk ideologi i kommunfullmäktige.