EU vill göra Sverige till en vindkraftskoloni

Regeringen har avsagt sig rätten att använda svenskproducerad el fullt ut och de är därmed ansvariga för den kaotiska situation som nu råder på elmarknaden i Sverige.

Åke Karlsson i Kolmården är ordförande för Landsbygdspartiet oberoende lokalavdelning i Norrköping.

Åke Karlsson i Kolmården är ordförande för Landsbygdspartiet oberoende lokalavdelning i Norrköping.

Foto: Karoline Montero Araya

Debatt2022-09-05 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I EU: s taxonomirapport (TECHNICAL ANNEX) framgår vilka planer EU kommissionen har för att säkra tillgången på el inom EU. I dokumentet framgår att EU: s planer är att göra Sverige till en vindkraftskoloni. Målet är att göra EU fossilfritt fram till år 2050 genom att investera i havsbaserad vindkraft motsvarande en produktion av 450 gigawatt. För att nå det målet krävs 90 000 vindkraftverk som producerar 5 megawatt vardera. År 2030 är ett delmål med 12 000 vindkraftverk på plats. Dessa kraftverk skall i huvudsak uppföras i Norra Europa runt Sverige samt övriga Östersjöländers kuster. Någon miljökonsekvensutredning  rörande projektet går inte att finna.

I dokumentet ”Baltic Sea Offshore Wind Joint Declaration of Intent” kan man läsa att länderna runt Östersjön samlades den 30/9 år 2020 och kom överens om gemensamma satsningar på vindkraft runt Östersjön. Samtliga länder skrev under överenskommelsen inklusive Sverige.                                                                                                                                                                                                      

De planerade vindkraftverken kommer i huvudsak uppföras av utländska bolag som bildar dotterbolag i Sverige, de säljer sedan el billigt till moderbolaget som sedan säljer vidare på europamarknaden med god förtjänst.

Att dra ledningar från de vattenbaserade vindkraftverken kostar nästan lika mycket som att bygga dem. Detta har gjort investerarna tveksamma. Vår regering löste det genom att låta Svenska Kraftnät (skattebetalarna) stå för kostnaden av ledningsdragningen. Kostnaderna för detta kommer att bli gigantiska och  kommer att hamna på skattebetalarnas elräkningar i form av höjda nätavgifter. Ett annat hinder som regeringen vill eliminera är vetorätten för kommunerna för att snabba på tillståndsgivningen. Kan nog inte uteslutas att det finns en del ohederliga allianser som agerar bakom kulisserna då det är enorma summor det handlar om.

Det är inte Putin som är orsak till den svenska elkrisen, den grundlades långt innan kriget i Ukraina. Elkrisen har skapats av den svenska regeringen som i förhandlingar och uppgörelser med EU avsagt sig rätten att använda svenskproducerad el fullt ut och de är därmed ansvariga för den kaotiska situation som nu råder på elmarknaden i Sverige.

Dagens debattör hävdar att EU vill förvandla Serige till en "vindkraftskoloni".
Dagens debattör hävdar att EU vill förvandla Serige till en "vindkraftskoloni".