Ett skydd mot statlig indoktrinering

Religion ska inte sammankopplas med politik. Religion är en privat angelägenhet, skriver Jenny Ekenlie.

Religion ska inte sammankopplas med politik. Religion är en privat angelägenhet, skriver Jenny Ekenlie.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2021-06-08 08:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen "BL" har synpunkter på en krönika som publicerats i Folkbladet. Krönikeförfattaren Jenny Ekenlie svarar direkt här under.

I sin krönika i Folkbladet 19/5 fortsätter skribenten Jenny Ekenlie med sin sedvanliga demonisering av muslimer. Inget nytt under solen alltså, även om detta ältande känns ganska tröttsamt.

Det finns inte en vettig människa inklusive mina muslimska vänner som inte tar starkt avstånd från IS-terrorism och hedersförtryck. Dock finns det en passus i krönikan som kräver en kommentar.

Skribenten ondgör sig över att Sveriges Radio tydligen sänt en muslimsk andakt nyligen. SR ska vara helt fristående från politiska partier, religiösa samfund och andra organisationer, vore inte trevligt om vi fick en medieutveckling som i t ex Ungern och Polen. SR ska alltså opartiskt spegla hela vårt samhälle. Det vore därför istället klandervärt om man inte ibland sände en muslimsk andakt, då det finns en ganska stor andel muslimer i vår befolkning. Är ganska säker på att Svenska Kyrkan, som jag själv är en ganska passiv medlem i, inte har några invändningar mot detta. Däremot verkar det vara  sämre med respekt och tolerans mot andra åsikter på en del andra håll.

Svar direkt från Jenny Ekenlie:

Tack för dina tankar med anledning av krönikan i Folkbladet den 19/5. Jag skrev att förtroendet för public service sjunker när de misslyckas att verka opartiska och exemplifierade att Sveriges Radio mörkat kopplingar mellan journalist och en känd islamist av Säpo klassad som säkerhetsrisk. Att SR sänder en muslimsk högtid är helt naturligt. Det konstiga är att SR inte sänder den kristna andakten under Kristi Himmelsfärdsdagen, utan istället dagen efter. Helgdagen har firats sedan 300-talet i Sverige. Många är oroliga för växande problem med radikalisering av islam, extremism och hedersförtryck. Därav skrev jag just om religionsfrihetslagen som ska skydda mot statlig indoktrinering och tvång. Den ska alltså inte felaktigt användas för att begränsa åsiktsfriheten kring religioner eftersom hädelse inte är ett brott i Sverige. Det är allas rättighet att uttrycka åsikter om vi skiljer på sak- och person. Jag har absolut inget emot islam eller muslimer, däremot är jag emot all form av politisering av religion. Vi är många som vill leva i ett tryggt och demokratiskt samhälle därför är det högst nödvändigt att vi vågar diskutera dessa svåra frågor. Tack för att du tog dig tid.

Sveriges Radios gudstjänster av olika slag är föremål för debatt.
Sveriges Radios gudstjänster av olika slag är föremål för debatt.