I Norrköping måste vi göra vårt bästa för att lösa de utmaningar vi står inför: ojämlikhet, arbetslöshet, ojämställdhet mellan kvinnor och män, bostadsbrist och klimatkris. Vi vet också att ett starkt samhälle är avgörande för att motverka att rasistiska krafter vinner terräng.
Kommunen växer och vi behöver göra stora satsningar i välfärden. Detta eftersom vi ser att behoven inom skola, förskola och äldreomsorg är mycket stora de kommande åren, med större barnkullar och många äldre som behöver mer hemtjänst än tidigare. Befolkningen varierar och förändras mellan åren och vi måste vara beredda att hänga med och göra rätt politiska prioriteringar.
Det är inte rimligt att exempelvis dagens förskolebarn inte kan delta i förskolan för att bekosta morgondagens utbyggnad av Ostlänken. Vi har råd med både ny järnväg och förskoleplatser om vi prioriterar rätt.
Den budget som nu har röstats bort av de borgerliga partierna och Socialdemokraterna, och därför inte kan genomföras innehöll satsningar, som vi anser är avgörande för att ta de första stegen mot ett mer rättvist och solidariskt Norrköping.
2 000 hyreslägenheter, vi bygger bort trångboddheten
Norrköpings kommun ändrar ägardirektivet till Hyresbostäder så att målet ska vara 500 nybyggda hyresrätter per år fram till 2020. Av dessa skall minst en fjärdedel vara billigare med en sluthyra på under 1400 per kvadratmeter och år. Bolaget ska också aktivt arbeta för att minska hyreshöjningarna vid renoveringar.
Erbjud undersköterskor sjuksköterskeutbildning
Vänsterpartiet satsar sammanlagt 13 mkr under perioden 2017-2020 till en utbildningsverksamhet där man ger tillsvidareanställda undersköterskor möjlighet att utbilda sig till sjuksköterskor under arbetstid och med ekonomiskt incitament.
Vi utvecklar och ökar antalet Träffpunkter
Träffpunkter är mötesplatser för våra äldre medborgare som kan komma dit och få en stunds förströelse och social samvaro. När den politiska majoriteten kraftigt drog ner bemanningen på Träffpunkterna, så blev det en försämring för våra äldre.
6-timmars arbetsdag inom äldreomsorgen
Arbetstidsförkortning är en mångfacetterad reform som handlar om att göra stora samhällsvinster ur ett barn-, hälso-, feministiskt och fördelningsperspektiv. Ett första steg mot en sådan reform vill vi ta inom äldreomsorgen, där samvetsstress och obekväma arbetstider utgör ett hot mot hälsan hos en kvinnodominerad arbetsgrupp.
Alla barn ska få plats i förskolan
Vänsterpartiet vill att barn till arbetslösa och föräldralediga ska ha rätt till minst 30 timmar per vecka i förskolan. Alla barn ska få gå i en bra förskola som rustar för skolan. Alla barn ska ha möjlighet att lyckas i skolan, därför ska intresset för förskolan stimuleras genom uppsökande verksamhet i områden där färre barn går i förskolan. Vi satsar 140 mkr under planperioden med start 2017.