Ett öppet brev till Socialdemokraternas partiledare

Nej, Magdalena det här är inte rätt väg att gå. Det är oroande att Socialdemokraterna verkar följa en populistisk väg och förlora tron på framtiden och långsiktiga lösningar. Det verkar som om ni har förlorat er historiska kompass.

Kravallpolis på Avenyn fredagen den 15 juni 2001. Debattören anser att S partiledare Magdalena Andersson bör tänka på det som hände då likaväl som på vad som hände i Ådalen 1931.

Kravallpolis på Avenyn fredagen den 15 juni 2001. Debattören anser att S partiledare Magdalena Andersson bör tänka på det som hände då likaväl som på vad som hände i Ådalen 1931.

Foto: Pontus Lundahl

Debatt2023-10-13 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej Magdalena Andersson, nu verkar det som att det har uppstått en missuppfattning, antingen i dina tankar eller hos de kommunikatörer som agerar för er på 68. Inom arbetarrörelsen finns grundläggande principer som aldrig får glömmas bort. En sådan princip är att aldrig använda militär mot civilbefolkningen, en läxa vi lärde oss 1931, och den bör aldrig glömmas. År 2001 i samband med kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg lärde vi oss en annan viktig läxa - att polisen inte får uppfattas som hotfull eller uppmuntra våld genom sin utrustning och handlingar. Åtgärder vidtogs för att undvika att upprepa dessa misstag.

Jag kan inte föreställa mig hur våra medborgare skulle reagera på grönklädda personer som patrullerar runt Rosenbad och andra platser. Två tankar skulle slå mig: Att vi inte har lärt oss av erfarenheterna från 2001 och att det skulle signalera att makteliten stänger in sig och skyddas av militär. Det skulle inte sända en vänlig signal till de som behöver hjälp som mest.

Huvudargumentet är att militären ska hjälpa till med transport, vakthållning och spaning för att avlasta polisen. Frågan som dyker upp är hur många poliser detta skulle resultera i. Kommer det att göra någon märkbar skillnad? Utan att veta exakt siffror verkar det som om det skulle vara en marginell åtgärd som inte kommer att påverka den nuvarande situationen. Det förefaller vara en snabbt framkastad politisk symbol snarare än en genomtänkt åtgärd.

Det verkar också som om det finns en tanke att polisen inte klarar av att hantera problemet, men jag vill betona tvärtom. Det är polisen som har kompetensen att hantera situationer som dessa, efter många års utbildning och tester för att säkerställa att de är rätt personer för olika situationer. Det är en skillnad jämfört med militären, som tvingar in ungdomar som knappt har fyllt 18 för att fylla sina kvoter. Dessa individer lär sig snabbt hur man använder vapen och eliminerar hot, som vi såg 1931.

Nej, Magdalena Andersson, detta är inte rätt väg att gå. Det är oroande att Socialdemokraterna verkar följa en populistisk väg och förlora tron på framtiden och långsiktiga lösningar. Det verkar som om ni har förlorat er historiska kompass.


Magdalena Andersson är partiledare för Socialdemokraterna.
Magdalena Andersson är partiledare för Socialdemokraterna.