Ett mysterium att en borgerlig regering inte lyssnar på företagen

Visst är det viktigt att beivra brottslighet. Men en viktig fråga får inte eliminera en annan. Vi praktiker kan notera att rättsordningen successivt blir urholkad och i praktiken blir förhållandena ute på fältet mer och mer präglade av rättsosäkerhet och egenproducerad rätt.

Här ser vi advokaten och debattören Rolf Åbjörnsson fotograferad då han var riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Här ser vi advokaten och debattören Rolf Åbjörnsson fotograferad då han var riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Foto: Jonas Ekströmer

Debatt2024-07-27 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har varit inblandad i reformarbetet avseende företagsrekonstruktion sedan 1988. Den nya lagen trädde i kraft den 1 augusti 2022. I Ackordscentralens nyheter nummer 2/2024 berörs den nya lagens tillämpning av Svenskt Näringslivs jurist Christer Östlund. 

Man redovisar att under 2023 inkom 172 rekonstruktionsärenden till landets tingsrätter och antalet avgjorda ärenden var 133. Det är det i särklass lägsta siffrorna på mer än 10 år. Samtidigt har konkurserna ökat rejält och hamnade under 2023 på det högsta nivåerna sedan 1990-talets finanskris. Konkurserna ökade med 31 procent från 2022 till 2023 och landade på 8173 konkurser år 2023. Konkurserna första halvåret 2024 var 5359 till antalet.

Politiskt har de sedan länge varit en uttalad vilja att skapa en lagstiftning som främjar företagsrekonstruktion och minimerar antalet konkurser. Detta syfte har man med den nya lagen totalt misslyckats med. Sannolikt kan man med mindre justeringar i lagen öka dess tillämplighet avsevärt. 

Vidare har näringslivsorganisationerna Svenskt näringsliv, Företagarna och Småföretagarnas riksförbund hos regeringen hemställt om att regeringen inför ett förenklat förfarande för skulduppgörelse. Detta föreslog utredningen men regeringen tog bort förslaget i propositionen. Förhållandena idag är att mindre och medelstora företag inte kan rekonstrueras annat än genom förhandlad företagsrekonstruktion. Det vill säga att företagets lyckas nå en frivillig uppgörelse med sina fordringsägare genom ackord. 

Det är ett mysterium att en borgerlig regering inte hörsammar en hemställan från ett samlat näringsliv. Regeringen borde kraftsamla på att utforma en lagstiftning för näringsverksamhet som främjar landets välstånd. Visst är det viktigt att beivra brottslighet men en viktig fråga får inte eliminera en annan. På regeringsnivå måste man ha en bred och djup kompetens.

Vi praktiker kan notera att rättsordningen successivt blir urholkad och i praktiken blir förhållandena ute på fältet mer och mer präglade av rättsosäkerhet och egenproducerad rätt.

/Rolf Åbjörnsson         advokat och före detta riksdagsledamot (kd)