Sommaren är här och välförtjänta lata dagar väntar. Ett område där vi däremot inte har råd att gå ner i tempo är kampen mot den globala upphettningen. I slutet av juni antog EU en ny klimatlag med ett juridiskt bindande utsläppsmål till år 2030 som innebär att vi ska minska utsläppen med minst 55 - närmare 57 procent, jämfört med utsläppsnivåerna år 1990. I min roll som huvudförhandlare för klimatlagen drev jag ännu högre mål - vi måste gå snabbare fram om vi leva upp till Parisavtalet och nå målet om att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent senast år 2050. EU: s nya mål är dock betydligt mer ambitiöst än det tidigare 2030-målet på 40 procent.
Det är tydligt att klimatlagen, genom att juridiskt reglera hur mycket utsläppen ska minska, redan har fått EU att skruva upp sina klimatambitioner. Den 14 juli presenterade EU-kommissionen det största klimatpaketet någonsin i EU: s historia - med kraftigt uppskruvade ambitioner för att leva upp till den nya klimatlagen. Vi har nu mindre än ett årtionde på oss att leva upp till, och gärna överträffa, lagstiftningens krav om att utsläppen ska ner med minst 55 procent.
Paketet är gigantiskt och det berör de flesta sektorer i samhället. Europaparlamentet kommer att arbeta intensivt med detta under kommande år och även förhandla med medlemsländerna. Den viktigaste delen i paketet för att få ner utsläppen är EU:s utsläppshandel, som sätter ett pris på utsläppen av koldioxid för våra industrier och för energisektorn. Det blir nu, med tanke på omställningens storlek, extra viktigt att klimatomställning blir ekonomiskt och socialt rättvis, ┣de som släpper ut mest ska också bidra mest. I förhandlingarna kommer jag bland annat att driva att det ska bli betydligt dyrare att släppa ut, genom att kraftigt minska antalet utsläppsrätter som finns på marknaden och kraftigt minska den fria tilldelningen av utsläppsrätter.
Vi står inför en enorm omställning av samhället. Nu har vi chansen att forma den gröna omställningen så att det framförallt blir de stora utsläpparna som får betala omställningen. Det kommer inte att bli lätt att göra all omställning helt oproblematisk för alla EU: s regioner, men det är nödvändigt för klimatet och vinsterna av klimatomställningen är enorma också för innovationer, jobb och folkhälsa. Sverige ligger i framkant i EU och EU ligger i framkant i världen när det kommer till grön omställning. Tillsammans lyfter vi klimatmålen i världen till nya och mer relevanta nivåer.