Ett av de största politiska misstagen i modern tid

Dagens energikris beror på att en fullt fungerande kärnkraftsreaktorer i förtid tagits ur drift och ersatts av väderberoende opålitliga energislag.

Avvecklingen av Ringhals 1 och  2 var onödig; det hävdar skribenten i denna debattartikel.

Avvecklingen av Ringhals 1 och 2 var onödig; det hävdar skribenten i denna debattartikel.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2022-12-11 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hade mer planerbar elproduktion i Sverige nu varit i drift, hade det gett ett lägre elpris; det visar en rapport från Energiforsk; energiföretagens forskningsinstitution. Sverige har haft tolv kärnreaktorer. Av dessa är sex stängda och tagna ur drift. Barsebäck 1 och 2 är under rivning, Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 är permanent stängda och nedmontering har påbörjats. Stängningen som sägs vara ”på affärsmässiga grunder” är ifrågasatt. Omfattande renovering och uppgradering, gjordes på Ringhals 1 och 2 åren 2009–2010, då för en kostnad av 15 miljarder kronor. Några år senare i oktober 2015 vid en extratillsatt bolagsstämma i Vattenfall, beslöts att stänga Ringhals 2, 2019 och året därpå Ringhals 1. Besluten grundade sig på att huvudägaren Vattenfall gjorda bedömningen, att ekonomin inte gick ihop, trots att Vattenfall årligen gjorde en vinst på flera hundra miljoner och årsredovisningen för Ringhals visar en vinst efter kärnkraftens pålagor och effektskatt på över 300 miljoner. 

Till följd av de stängda kärnkraftrektorerna, har Sverige tappat nästan en femtedel av sin kärnkraftskapacitet inom loppet av några år. Detta kommer att gå till historien som ett av de största svenska politiska misstagen och kapitalförstöringen i modern tid. För rivningen av Ringhals 1 och 2, beräknas kostnaden uppgå till strax under 4 miljarder kronor och ungefär 340 000 ton avfall där 5-10 procent är radioaktivt. På uppdrag av Vattenfall har konsulten Anders Blennermark utfört besiktning av den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 och enligt honom hade reaktorn kunnat användas i ytterligare 20 år med låga investeringskostnader. Anläggningen vid Ringhals 1 har enligt besiktningsprotokollet en mycket hög säkerhetsnivå, samt att den uppfyller gällande moderna konstruktionskrav. 

Besiktningsprotokollet visar också, att inga reella tekniska hinder fanns, för fortsatt drift fram till 2050-talet och att rektorerna stängdes och togs ur drift i förtid och i onödan. Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe, har uttryckt att elsituationen i Sverige nu till stor del beror på nedläggningen av reaktorerna i Ringhals. Elproduktionen i Sverige är nu så illa, att effektbrist kan uppstå. Om så inträffar, kan Svenska kraftnäts elnätsbolag koppla bort så kallade "onödiga" elkonsumenter.