Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En villkorslös basinkomst för alla

Vi tar bort moms, arbetsgivaravgift, inkomstskatt, fastighetsskatt m.m. och därmed sammanhängande administration. I stället inför vi en automatisk daglig minskning av antalet kronor och ören som finns på alla konton och sedlar.

Per Almgren har många uträkningar och tabeller och bilder.

Per Almgren har många uträkningar och tabeller och bilder.

Foto: Matz Glimhed

Debatt2020-08-30 09:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Del 1

Vi har ett grundläggande fel i vår samhällsekonomi, att privat ägande av pengar eller andra tillgångar berättigar till en inkomst i proportion till detta ägande. Vanligen i form av ränta på pengar eller vinstutdelning på innehav av aktier. Ägaren utför inte någon för andra motsvarande nyttig prestation.

Företagen får sin inkomst från den offentliga sektorn och medborgarna. Den offentliga sektorn får sina inkomster från företagen och medborgarna. Men medborgarna får ju sina inkomster från företagen och från den offentliga sektorn. Företagen förutsättes gå med vinst och i Sverige skall även den offentliga sektorn gå med överskott under en konjunkturperiod.

Detta kräver att medborgarna i genomsnitt oavbrutet öka sin skuldsättning. Annars kan ju medborgarna inte betala in mer till företagen och offentliga sektorn än de själva fått utbetalt från dessa. Detta är inte hållbart i längden eftersom medborgarna måste betala ökande räntor och amorteringar. De måste då minska sina inköp från företagen och företagen minskar då antalet anställda. De som får ta den tyngsta bördan är de som har minst pengar.

Vi behöver en ekonomi som snabbt kan lösa problemet med arbetslöshet och utanförskap och samtidigt ger oss verktyg för att nå balans med vad naturen kan ge på lång sikt. 

Det innebär att de ekonomiskt sämst ställda skall få det bättre och de som har långt mer än de behöver får ge de största bidragen till en utjämning. 

Genom att förändra dagens skattesystem och införa en villkorslös basinkomst, även för barn, stor nog att leva av, kan vi nå många goda resultat. 

En stor arbetstidsförkortning blir möjlig, försörjningsstöd kan nästan upphöra men givetvis bibehållas för dem som har särskilda behov. Skuldsättning för studier försvinner, likaså behovet av A-kassa och sjukförsäkring. 

En ekonomisk grundtrygghet för alla skulle frigöra en mängd mänskliga resurser där vi i dag har stora brister. 

I dag tar administration, rapportering och kontroller för mycket tid från det som verkligen behöver göras. Vi kan ägna mer tid åt att utveckla oss själva och våra barn, leva mer miljövänligt och resurssnålt.

Vi tar bort moms, arbetsgivaravgift, inkomstskatt, fastighetsskatt m.m. och därmed sammanhängande administration. I stället inför vi en automatisk daglig minskning av antalet kronor och ören som finns på alla konton och sedlar. Detta förbilligar varor och tjänster och medger arbetstidsförkortning.

Det belopp som försvinner är proportionellt till hur mycket pengar som finns på kontot vid en viss tid på dygnet. 1 miljon kr på kontot ger en minskning med 4 000 kr per dygn, 1 000 kr på kontot ger en minskning med 4 kr per dygn. Sedlar (och mynt) förses med en märkning som möjliggör automatisk avläsning av det aktuella värdet. Sedlarna kan dessutom ha en tabell som anger värdet vid en viss tidpunkt i klartext. 

Ett kort nattligt betalningsstopp införs för att hindra att beräkningen av minskningen på konton störs av överföringen mellan konton. 

Ett självfinansierande omställningssystem för att snabba på övergången till ett resurssnålare samhälle införs. Dåligt subventionerar bättre.

Vi behöver inte hålla reda på vem som har hur mycket pengar, alla ”drabbas” i proportion till vad de har på sina konton och i form av sedlar. 

Detta är tekniskt enkelt att genomföra och kommer att innebära att den offentliga sektorn förses med nyskapade pengar i samma takt som de i samhället i övrigt cirkulerande antalet kronor minskar.

Dessa nyskapade pengar används för att betala ut basinkomsten och till löner och inköp för den offentliga sektor som fortfarande kommer att behövas.

Redan existerande gamla sedlar kan användas under 20 månader efter en omläggning enligt detta förslag. Då återstår en tiondel av ursprungligt värdet, varefter de gamla sedlarna blir ogiltiga. Samma tidsgräns kan tillämpas för nya sedlar som då gäller 20 månader efter utgivningsdatum med en genomsnittlig minskning av värdet med 0,4 procent per dygn. 

Av praktiska skäl sker minskningen stegvis med allt större tidsmellanrum. Första gången med 2 procent av värdet efter 5 dagar, sista gången också med 2 procent av ursprungsvärdet, men då med det nya värdet, 10 procent av det ursprungliga, giltigt under 45 dygn varefter giltigheten upphör.

(Fortsättning nästa söndag)