En rättvis fred för barnens skull

Debatt 30 maj 2021 09:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tisdags sköts 16-årige Islam Wael Burnat till döds på en lekplats i utkanten av Ramallah. Islam och hans vänner deltog i en folklig demonstration mot Israels bombräder mot Gaza och fördrivningen av palestinska familjer från östra Jerusalem. 

Lekparken Abu Lemon, där Islam dödades, har byggts med stöd av svenskt bistånd.

”Vi byggde den här lekparken intill muren just för att ge barnen i det här området ett tryggt ställe att leka på, någonstans för dem att andas. Mitt hjärta går sönder”, säger Nora Hamdan, programansvarig för We Effect på plats i Ramallah. 

Under de tio dagar som de senaste våldsamheterna pågick föll minst 65 barn offer för våldet i Gaza, Västbanken och Israel. De har dödats i sömnen i sönderbombade hem, i leken på gatan, på väg till affären eller skolan. Mitt i barndomen, i en vardag de inte har valt eller har någon makt över. 

”Om det finns ett helvete på jorden är det barnens liv i Gaza i dag”, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inför generalförsamlingen i veckan. 

Ansvaret faller tungt på världssamfundet som inte agerat tillräckligt kraftfullt mot den olagliga israeliska bosättningspolitiken, mot diskrimineringen och fördrivningen av palestinska familjer. Problematiken är välkänd sedan länge och såväl människorättsorganisationer som EU:s och FN:s representanter på plats har länge varnat för konsekvenserna.

Barnen i Palestina och Israel kan inte känna sig trygga förrän det råder varaktig fred mellan partnerna. Både israeler och palestinier har rätt att leva i säkerhet och med lika rättigheter. Därför kräver vi att Sveriges regering, EU och FN verkar för att:

 

Israel upphör med fördrivningen av palestinska familjer från sina hem på ockuperat område.

Israel omedelbart upphör med utbyggnaden av illegala bosättningar på ockuperat palestinskt territorium.

En rättvis fred förhandlas fram, med utgångspunkt i en tvåstatslösning för Israel och Palestina, utifrån 1967 års internationellt erkända gränser.

Omvärlden sätter tryck mot både de palestinska myndigheterna och Hamas att dels respektera palestiniers grundläggande mänskliga rättigheter, dels respektera palestiniers rätt att delta i fria och demokratiska val. I genomförandet av val krävs även Israels samarbete, exempelvis genom att säkra tillträde för valobservatörer från EU.

Stödja och skydda den Internationella brottmålsdomstolens (ICC) utredning, för att ansvar ska kunna utkrävas från de israeler och palestinier som begått olagliga handlingar.

 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Försvar

Skandinaviskt försvarssamarbete ska stärkas

Skandinaviskt försvarssamarbete ska stärkas
Politik

Sverige utbildar 10 000 ukrainska soldater

Sverige utbildar 10 000 ukrainska soldater
Ukrainakriget

Svenska Amnesty försvarar kritiserad rapport

Svenska Amnesty försvarar kritiserad rapport
Ukraina

Många tecken på avsikt bakom fängelseattack

Många tecken på avsikt bakom fängelseattack
Tyskland

Scholz: Kanske vettigt att behålla reaktorer

Scholz: Kanske vettigt att behålla reaktorer
Visa fler