I våra roller som matinspiratör respektive generalsekreterare träffar vi många bönder. Svenska bönder som är stolta över köttet från djuren som betar i hagarna. Guatemalanska bönder som gläds åt att kunna laga mat till sin familj på egna giftfritt odlade bönor. Vi har också en hel del kontakter med de som köper och tillagar maten bönderna producerar. Att allt fler vill veta mer om maten de äter märks på responsen vi får på vår podd Schysst mat.
Under pandemin har vi märkt av ett ökat intresse för både matlagning och odling. Kanske är det så enkelt att frånvaron av andra nöjen fått många att återupptäcka glädjen i vardagliga sysslor som att laga mat från grunden eller påta i trädgårdslandet.
Nu, när smittspridningen minskar i vår del av världen, är det hög tid att fundera över vad vi lärt oss av pandemin och vilka av våra nya vanor vi vill ta med oss in i det nya normaltillstånd som väntar.
Vi tror att en lärdom är att vi som land borde bli mer självförsörjande. I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder tre fjärdedelar av maten vi åt. Idag är vi bara till hälften självförsörjande. Mycket talar för att vi står bättre rustade inför nästa kris om vi lyckas vända den utvecklingen. Och det är inte bara Sverige som behöver bli mer självförsörjande. Mat är en mänsklig rättighet, men runt om i världen har pandemin gjort det svårare för fattiga människor att sätta mat på bordet. Även i fattiga länder behöver makthavare och beslutsfattare säkra upp mat för den egna befolkningen.
Pandemin är en påminnelse om hur avgörande självförsörjning är när en kris inträffar. Först blev det huggsexa om skyddsutrustning från Kina. Senare fick brist på syrgas ödesdigra följder i Indien och Brasilien. Nu ser vi hur länder med kapacitet att både utveckla och producera vaccin har en tydlig fördel i konkurrensen om de åtrådda doserna.
Under pandemin har en redan orättvis värld blivit än mer orättvis. Vi behöver vända den utvecklingen och öka graden av trygg och hållbar livsmedelsförsörjning för alla. Då skapar vi större trygghet för människor i Sverige – men även i fattiga länder.
Vi vill med vår podd Schysst mat sprida kunskap och inspiration om hur man som vanlig hemmakock kan ta sig an de globala utmaningarna och laga mat på ett sätt som värnar om både våra medmänniskor och planeten. Vilken grad av självförsörjning vi ska sträva efter som individer och samhälle är en av de frågor vi diskuterar med våra gäster i podden. Vi hoppas och tror att fler vill delta i det samtalet.