Inget annat än politiskt hyckleri på högsta nivå

En grundpelare i ideologin är arbetslinjen. Partiets nuvarande ledning har dock ersatt arbetslinjen med en politik för rivning av bostäder.

Hedi Bel Habib är mycket kritisk till Socialdemokraternas intention att riva bostäder i ett försök att komma tillrätta med segregationen. "Idekollaps" och "Hyckleri" är ett par av forskarens omdömen om S-politiken.

Hedi Bel Habib är mycket kritisk till Socialdemokraternas intention att riva bostäder i ett försök att komma tillrätta med segregationen. "Idekollaps" och "Hyckleri" är ett par av forskarens omdömen om S-politiken.

Foto: Privat

Debatt2024-06-25 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är ett tecken på en ”mental härdsmälta” från ett parti som har drabbats av idékollaps.        

Socialdemokraterna tycks tro att man kan trolla bort segregationen genom att riva de utsatta medborgarnas bostäder. Förslaget har utarbetats av partiets arbetsgrupp om integration vars slutsats är i linje med Ygemans etniska gränsmodell:” Max hälften med ”utomnordisk bakgrund” i utsatta bostadsområden” och Magdalena Anderssons tidigare utspel:” Vi vill inte ha Chinatown, Somalitown eller Little Italy.” Förslaget är taget från luften och saknar faktastöd och konsekvensanalys.

År 2018 föreslog Jimmie Åkesson att särskilt utsatta områden borde rivas och avvecklas enligt dansk modell. Nu kopierar Socialdemokraterna rakt av Åkessons vilda utspel utan närmare utredning. Samtidigt kallar Socialdemokraterna den nuvarande regeringen för SD-regering och har utsett SD till sin politiska huvudmotståndare. Detta är inget annat än politiskt hyckleri på högsta nivå. 

Danmarks åtgärder med rivning av bostäder i utsatta områden är alldeles för nya för att kunna dra några slutsatser. Forskningen visar dock att strategier för bostadsrivning har prövats utan framgång i länder som USA, Storbritannien, Frankrike och Kanada.

I USA spenderar regeringen och delstaterna sammanlagt nästan 100 miljarder dollar varje år på olika rivningsprogram som ska återuppliva ekonomiskt utsatta bostadsområden. Det har dock visat sig att detta har tvingat bort låginkomsttagare och minoritetshushållen då hyrorna höjts kraftigt i och med upprustningarna av områdena. Samtidigt har de nya bostadsområdena lockat till sig vit medelklass och gynnat vita hushåll i området som äger sina bostäder då värdet på dem har gått upp. De som tvingades flytta hamnade i ännu större koncentrationer av fattiga hushåll i områden där det finns billiga hyresrätter.

I London har stora mängder av så kallade socialbostäder jämnats med marken de senaste åren. Under tiden har inte tillräckligt med nya bostäder byggts. De övriga bostäderna på marknaden är för dyra och detta har lett till att koncentrationen av fattiga hushåll blev ännu större i områden där det finns socialbostäder kvar. Med tanke på att det byggs få nya hyresrätter i Sverige och att nyproduktion är för dyr är det uppenbart att rivning av befintliga bostäder skulle kunna få samma konsekvenser även i Sverige. 

4. Socialdemokraterna bör bryta arbetslösheten istället för att riva bostäder

En elementär politisk insikt är att bostadssituationen är en återspegling av arbetsmarknadssituationen. Det behövs därför en stor bredd av arbetsmarknads- och utbildningspolitiska insatser som bryter arbetslösheten. 

Arbetslösheten är idag mycket hög i de bostadsområden som polisen beskriver som särskilt utsatta, jämfört med riket i stort. Rosengård i Malmö har en arbetslöshet på 38,3 procent, Vivalla i Örebro 36,1 och Skäggetorp i Linköping 27, 7 procent. 

Socialdemokraterna behöver inse att det inte är själva andelen invandrare som bor i ett område som i sig är ett problem. Silicon Valley i delstaten Kalifornien har blivit en globalt ledande region med högtekniskt baserad tillväxt trots att andelen vita amerikaner utgör en minoritet i detta område. Grundproblemet är snarare andelen medborgare som saknar jobb eller förutsättningar för att kunna förvärvsarbeta, oavsett etnisk bakgrund. Om Socialdemokraterna  på allvar vill göra något åt utsatta områden så är det där de borde börja.