En bättre sammanhållen vård för de mest sjuka

Om tio år kommer äldre över 80 år ha ökat med cirka 45 procent, medan den yrkesverksamma befolkningen i åldern 20–64 år ökar med ungefär fem procent.

Andelen äldre i samhället ökar snabbt fram till början av 30-talet. Moderaterna i Östergötland vill se fler satsningar på bland annat äldremottagningar och på beredskap för att ge bra vård åt fler mycket sjuka patienter.

Andelen äldre i samhället ökar snabbt fram till början av 30-talet. Moderaterna i Östergötland vill se fler satsningar på bland annat äldremottagningar och på beredskap för att ge bra vård åt fler mycket sjuka patienter.

Foto: TT

Debatt2022-08-09 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är positivt att människor lever längre och har ett friskare liv. Men det innebär också att trycket på hälso- och sjukvården ökar, något som såväl regionen som kommunerna behöver ha beredskap och lösningar för.

Det borde vara självklart – i det välfärdssamhälle vi lever i – att vi ser, bryr sig om och uppmärksammar de tio sista åren av en människas liv på motsvarande sätt som vi ser på de tio första åren i livet, med engagemang och omtanke. 

Det präglar Moderaternas syn på de mest sjuka och sköra som ofta är äldre multisjuka med kroniska sjukdomar, samtidigt som vi har förmågan att se alla pigga människor som åldras långsamt och är friska långt upp i åldern. Människor som är multisjuka och personer med kroniska sjukdomar ska ha ett tryggt och samordnat omhändertagande, men det kräver konkreta åtgärder. 

Vi presenterar därför här tre förslag för en bättre sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka:

  • Fast läkare och samordning av ett vårdteam för de mest sjuka och sköra 

Moderaterna har under den senaste mandatperioden arbetat aktivt för att vårdcentralerna ska inrätta så kallade äldremottagningar som riktar sig till de mest sjuka äldre och deras behov. Men mer behöver göras för att erbjuda den gruppen en bättre och sammanhållen vård och omsorg. Vi vill att de mest sjuka och sköra ska erbjudas en fast läkare och ett vårdteam, multiprofessionella kompetenser, som koordinerar vården för den enskilde patienten och som samarbetar med olika delar av vården. Bland annat är det viktigt att säkerställa att äldre sjuka med behov av kontinuerlig smärtlindring får tillgång till det dygnet runt enligt läkarens ordination. Det ska vara möjligt utifrån behov att ha en fast kontakt hos andra legitimerade yrken inom vården. 

  • Förbättra tillgången till läkare i den kommunala omsorgen 

Behovet av läkarinsatser och läkarnärvaro i olika former inom den kommunala omsorgen kommer att öka i och med att antalet äldre med alltmer komplexa behov av vård och omsorg blir fler. Vi har därför under en längre tid drivit på för att prioritera och stimulera läkarmedverkan, med god kontinuitet, i kommunal omsorg. Ett sätt är att ge bättre ersättningar till vårdcentralerna för kontinuerliga läkarinsatser. 

  • Säkerställ tillgången till information mellan kommunerna och regionen 

En förutsättning för att vården och omsorgen ska fungera är att både patienten och dennes anhöriga, liksom samtliga aktörer runt den enskildes vård och omsorg, har relevant och adekvat information – oavsett om det är regionen eller kommunerna som har journalfört informationen. Det finns fortfarande stora brister med att medarbetare inom vården och omsorgen inte kan se all relevant, och ibland livsavgörande, information. Vi vill därför att regionen och kommunerna skapar en digital infrastruktur som gör att informationsutbytet kan ske smidigt och effektivt, samtidigt som respekten för den enskildes integritet tryggas.

Det här är några av de förslag som Moderaterna har för en bättre vård och omsorg för de mest sjuka. Mycket mer finns givetvis att göra, inte minst behöver vi dra lärdomar av de brister som framkom under pandemin, som konstaterats av Coronakommissionen m.fl. Det är inte något som får falla i glömska. Det är många parter som nu tillsammans behöver arbeta för att förbättra kvaliteten i vården och äldreomsorgen för våra äldre.